Populieren worden gekapt in Den Haag

DEN HAAG - Op de President Kennedylaan in Den Haag is de gemeente begonnen met de kap van populieren. De bomen moeten weg omdat ze volgens de gemeente een gevaar vormen voor de omgeving. Er gaan ongeveer 45 bomen tegen de vlakte op de President Kennedylaan, het Stadhoudersplantsoen en de Johan de Wittlaan. De bomenkap vindt plaats achter zwarte hekken.
Langs de Haagse straten en lanen staan ongeveer 7.000 populieren die aan het einde van hun leven zijn. De bomen zijn vooral in de jaren 60 en 70 geplant om de stad snel een groene uitstraling te geven. Populieren staan bekend om hun snelle groei, maar gaan relatief ook eerder dood. En de takken breken vaker af dan bij andere boomsoorten.
Als populieren aan het einde van hun levesduur zijn, blijven ze doorgroeien. 'Daardoor lijken de bomen erg gezond', aldus de gemeente. Maar dat zijn ze dus niet. De oude populieren zorgen volgens de gemeente voor 'onaanvaardbare risico's'. 'Al bij een flinke windvlaag kunnen er grote takken afbreken.' Snoeien is geen 'effectieve oplossing'.