Voor miljoenen euro’s aan leegstaande parkeerplekken in Zuid-Holland

DEN HAAG - Er staat voor miljoenen euro's aan parkeerplekken onder woningbouwprojecten in Zuid-Holland leeg. De provincie Zuid-Holland onderzocht twaalf bouwprojecten en daarvan is gemiddeld bijna driekwart (72%) van de plekken niet in gebruik. De waarde van die leegstaande plekken is 17 miljoen euro.
Het gaat om projecten in Den Haag, Delft, Leidschendam, Rotterdam en Dordrecht. In Den Haag bekeek de provincie zeven onlangs opgeleverde bouwprojecten. Onder andere het complex Cabo Verde aan de De la Reyweg. Dat project is in 2010 opgeleverd en heeft 111 woningen, 4 bedrijfsruimten en 81 parkeerplaatsen. Van de 81 plekken staan er vijftig leeg. Het is een 'desinvestering' van 1 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van de provincie.
Marion Jacobs woont in het complex. Volgens haar zijn de kosten van de huur van een parkeerplek een belangrijke reden voor de leegstand van de plekken. 'Ik had een auto, maar ik heb hem weggedaan,' vertelt ze. 'Ik moest 65 euro per maand betalen en dat vind ik te veel geld. Omdat er parkeervoorzieningen in ons complex zijn, kom ik niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Inmiddels is de prijs naar 45 euro gegaan en daardoor is de leegstand iets minder. Toch staat er nog altijd veel leeg.'

Desinvestering van 625 duizend euro

Ook in het sociale woningbouwcomplex aan de Zuigerstraat in Den Haag zijn lang niet alle plekken verhuurd. De 26 woningen zijn in 2014 opgeleverd. Er zijn 35 parkeerplekken waarvan er 25 leegstaan. Volgens de provincie betekent dit een desinvestering van 625 duizend euro.
Ook hier speelt de hoogte van de parkeerhuur een grote rol. Daar kan Paul Mansveld over meepraten. Hij woont al twee jaar in de Zuigerstraat maar heeft pas sinds twee maanden zijn auto in de parkeergarage onder zijn woning staan. 'De woningcorporatie heeft twee maanden geleden de huur verlaagd naar dertig euro,' zegt hij. Dat is voor ons te betalen. Maar eerst moest ik 64 euro per maand betalen. Dat is niet haalbaar.' Volgens hem is de parkeergarage wat voller geraakt na de huurverlaging. 'Maar vol is hij nog niet.'
De parkeernorm die gemeenten stellen bij bouwprojecten ligt ten grondslag aan de leegstand. Corporaties en ontwikkelaars zijn verplicht om een door de gemeente bepaald aantal parkeerplekken per woning te bouwen. Deze norm sluit niet altijd aan bij de werkelijke situatie.

Variabele parkeernorm

De gemeente Den Haag voert een variabele parkeernorm, laat een gemeentewoordvoerder weten. Die is afhankelijk van de plek in de stad, het soort woning en soms ook de doelgroep zoals bijvoorbeeld studenten.