Maatregelen moeten nieuwe grote brand bij afvalverwerker Vliko voorkomen

ZOETERWOUDE - Afvalverwerkingsbedrijf Vliko heeft op de nieuwe locatie in Zoeterwoude maatregelen genomen om te voorkomen dat het bedrijf opnieuw te maken krijgt met een grote brand. Vliko zat eerst in Leiderdorp. Op die locatie waren de afgelopen jaren twee grote branden.
De twee afvalverwerkingshallen kunnen met een speciaal sprinklerstysteem binnen een kwartier helemaal onder water worden gezet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een waterbassin met een miljoen liter water.
Daarnaast kan de brandweer ook meteen gebruik maken van een grondwaterbron, die de vuilverwerker zelf heeft aangelegd op het bedrijfsterrein. Hoewel een brand nooit is uit te sluiten, denkt de vuilverwerker hiermee een grote brand zoals afgelopen juli en in 2013 te voorkomen.

Locatie

Behalve de brandveiligheid is ook de bereikbaarheid van Vliko verbeterd. In Leiderdorp moesten de afvalverwerkers door de twee dorpskernen van Leiderdorp en Koudekerk aan den Rijn rijden. In Zoeterwoude zijn ze direct aangesloten op de N11 en daarmee ook de A4.