As-Soennahmoskee roept imams op geen illegale huwelijken te sluiten

As-Soennah moskee (archiefbeeld)
As-Soennah moskee (archiefbeeld)
DEN HAAG - De Haagse as-Soennahmoskee doet een beroep op moskeeën en imams in Nederland om geen islamitische huwelijken meer te sluiten voordat ze zeker weten dat een koppel getrouwd is voor de Nederlandse wet. Dat staat in een persbericht dat is ondertekend door de moskee en verschillende andere moskeeën en imams in Nederland. Die reageren daarmee op een uitzending van het SBS-programma 'Undercover in Nederland'.
De uitzending van zondag zorgde voor onrust in Leiden. Undercover in Nederland besteedde aandacht aan het illegaal afsluiten van religieuze huwelijken. Het Islamitisch Centrum Imam Malik op de Nieuwe Marnixstraat werd in de uitzending meerdere malen getoond. De moskee
iets met illegale huwelijken te maken te hebben en nam er maandag afstand van.
In Nederland mag een religieus huwelijk pas worden gesloten als het huwelijk eerst door een ambtenaar van de burgelijke stand is voltrokken. Volgens Undercover in Nederland gebeurt dat niet altijd.

Overleg

De moskeeën en imams die het persbericht hebben verstuurd vragen alle moskeeën in Nederland om geen islamitische huwelijk meer te sluiten 'voordat zij een document hebben gezien waaruit blijkt dat het huwelijk tussen de betrokkenen geregistreerd staat bij de burgelijke stand'. Verder willen ze dat de overheid en islamitische organisaties met elkaar gaan praten om 'een oplossing te vinden voor het probleem'.
Aldelhamid Taheri laat weten nog regelmatig verzoeken te krijgen om in zijn moskee een islamitisch huwelijk te sluiten. 'Maar we laten iederen weten dat ze eerst volgens de Nederlandse wet moeten trouwen.' In het verleden werden er wel illegale islamitische huwelijken gesloten in de as-Soennahmoskee. Taheri: 'Dat gebeurde toen vaak in het geheim, niet iedereen wist dat het illegaal was. In 2008 zijn er duidelijke afspraken gemaakt dat dit niet meer zou gebeuren.'