Instellingen

Den Haag maakt haast met zoektocht naar nieuwe burgemeester

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad maakt haast met het zoeken van een nieuwe burgemeester. De komende weken worden gebruikt om een profielschets op te stellen. Die moet al op 17 november klaar zijn, zodat hij dan in een gemeenteraadsvergadering kan worden vastgelegd.
dat de vertrouwenscommissie, die de opvolger van Jozias van Aartsen moet selecteren, uit zeven raadsleden gaat bestaan.
De fractievoorzitters van bijna alle partijen in de Haagse raad kwamen vanavond bijeen voor een eerste vergadering over de procedures die moeten worden gevolgd om tot het benoemen van een nieuwe burgemeester te komen. Dat is nodig omdat Jozias van Aartsen afgelopen vrijdag bekend maakte dat hij in maart volgend jaar plaats maakt.

Meer invloed burger bij keuze burgemeester

Ze spraken daarbij af dat ze gaan proberen om de burger invloed te geven op de profielschets. Zo worden onder meer de bewonersorganisaties aangeschreven om duidelijk te maken dat zij hun verlangens kunnen kenbaar maken. 'We gaan via zoveel mogelijk kanalen bekend maken dat invloed mogelijk is,' aldus D66-fractieleider Robert van Asten.
Dat betekent in de praktijk dat burgers ongeveer twee weken de tijd hebben om hun wensen kenbaar te maken. De reacties worden op 9 november in een commissievergadering besproken, waarbij mensen ook nog weer kunnen komen inspreken. Op 17 november moet het stuk met de verlangens van de burgers én raad worden vastgesteld.

Niet te snel een burgemeester kiezen

Toch is niet iedereen blij met de gekozen vorm. Zo baalt de Groep de Mos. Die pleitte onder meer voor gesprekken in iedere wijk. 'Waarom zo'n haast? Het is niet even een pakje boter dat je gaat kopen. Het gaat wel om een nieuwe burgemeester,' zegt fractievoorzitter Richard de Mos. 'Bewoners mogen nu heel even hun zegje doen, maar moeten dan hun snavel houden.'
Volgens Van Asten is echter wel enige haast nodig. Want Van Aartsen maakte vorige week vrijdag bekend dat hij op 1 maart 2017 stopt. 'Iedere partij wil Hagenaars erbij betrekken. Maar tegelijk zijn we er allemaal van doordrongen dat het al snel 1 maart is. Dus moet je wel tempo maken.'

Werkbaar

In de vertrouwenscommissie komen zeven mensen te zitten omdat dit een 'nog werkbaar' aantal is, zegt Van Asten. 'Het moet een oneven aantal zijn. Vijf is te weinig, negen is onwerkbaar.' In ieder geval D66 en Groep de Mos willen een raadslid leveren voor die commissie, aldus de fractieleiders.
De fractievoorzitters gaan morgen aan het begin van de avond naar de commissaris van de koning in Zuid-Holland om met hem te praten over de procedure.