Groene subsidie: Haagse ondernemers kunnen goedkoper milieubewust rijden dankzij gemeente

Een groene bakfiets op het Plein in Den Haag (Archieffoto)
Een groene bakfiets op het Plein in Den Haag (Archieffoto)
DEN HAAG - De gemeente Den Haag verhoogt het subsidiebudget voor de aanschaf van elektrische voertuigen. Zo wil de gemeente de luchtkwaliteit in Den Haag verder verbeteren en de geluidsoverlast verminderen.
Volgens de gemeente willen veel bedrijven wel duurzamer rijden, maar vormt het financiële plaatje vaak een probleem. Veel elektrische voertuigen zijn namelijk duur in aanschaf, al zijn ze goedkoop in gebruik. Om dit verschil te verkleinen, springt de gemeente bij. In totaal is er 200.000 euro subsidie beschikbaar.
De gemeente geeft maximaal 1.500 euro subsidie voor elke schone scooter, elektrische high speed fiets of bakfiets met trapondersteuning. Per ondernemer is er subsidie voor maximaal zes voertuigen. Je moet er dan per voertuig wel minimaal 3.000 zakelijke kilometers per jaar mee rijden. Ondernemers kunnen de voertuigen ook leasen, ook daarvoor is de subsidie geldig. De regeling loopt tot en met 6 oktober 2017 of tot de subsidiepot is uitgeput.

Nog meer regelingen

De gemeente stimuleert het schoon rijden verder via een speciale sloopregeling voor dieselvoertuigen en benzinescooters en een regeling om bedrijven met benzinescooters te laten overstappen op elektrische.
Wie een oude dieselauto laat slopen, kan een tegoed krijgen van duizend euro. Het slopen van een bromfiets of (snor)scooter levert een tegoed op van driehonderd euro. Dit tegoed kunnen mensen gebruiken voor een schonere vorm van vervoer: het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands fiets of een kaart voor het openbaar vervoer. De gemeente heeft een miljoen beschikbaar om oude diesels, scooters en brommers van de weg te halen.

Groot succes

Sinds 1 juli kunnen inwoners en bedrijven in Den Haag een honderd procent elektrische auto kopen met subsidie. Deze regeling is een groot succes, want al voor meer dan zestig personenauto's is subsidie aangevraagd. De gemeente heeft daarom besloten het budget voor personenauto's op te hogen van twee naar drie ton. Voor taxi's en bestelauto's is er nog eens drie ton beschikbaar.