Geen vergoeding voor neergestoken taxichauffeur uit Den Haag

DEN HAAG - De neergestoken taxichauffeur Said uit Den Haag hoeft voorlopig geen schadevergoeding te krijgen van Parnassia en de politie. Dat heeft de rechter bepaald. Said werd op 15 mei op de De Savornin Lohmanlaan in Den Haag neergestoken door een verwarde man die hij had opgehaald bij het hoofdbureau van de politie.
De man was die ochtend door een arts van Parnassia onderzocht. Vervolgens is hij in vrijheid gesteld en is op zijn verzoek een taxi gebeld om hem thuis te brengen. Onderweg
en werd taxichauffeur Said in hoofd, hals en arm gestoken. Hij vindt dat politie en Parnassia hem hadden moeten inlichten, voordat ze de man in zijn taxi zetten.
Volgens de rechter kunnen Parnassia en de politie niet aansprakelijk worden gesteld. Er was geen reden voor de arts om aan te nemen dat er een veiligheidsrisico was, laat staan dat hij zijn medisch beroepsgeheim moest schenden door Said daarover te vertellen. De politie kan ook niet aansprakelijk worden gesteld, want niet de politie maar een officier van justitie bepaalt of iemand wordt vrijgelaten.

Geen zaak voor kort geding

Sowieso vindt de rechter dit geen zaak voor een kort geding, dat normaal wordt gevoerd omdat met spoed een beslissing nodig is. Said stelt dat hij door het voorval arbeidsongeschikt is geraakt, dat hij een proces niet kan afwachten en dat hij het voorschot op de schadevergoeding hard nodig heeft. Maar er zijn geen medische of financiële documenten om dat te ondersteunen.
Verder is de rechter het eens met Parnassia en de politie dat helemaal niet vaststaat of Said in een bodemprocedure wel een schadevergoeding zal krijgen. De kans dat hij dan uiteindelijk het hele voorschot weer moet terugbetalen, is voor de rechter nog een reden om daarin nu terughoudend te beslissen.