Jongere in Haagse achterstandswijk accepteert homo's minder vaak

Zoenende lesbiennes (Archieffoto)
Zoenende lesbiennes (Archieffoto)
DEN HAAG - Bijna driekwart van de Haagse jongeren denkt dat homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen op school geaccepteerd zullen worden. Zo'n 66 procent zou vriendschappen met hen sluiten en 81 procent zou een vriend of vriendin die uit de kast komt, accepteren. Maar in achterstandswijken is de acceptatie een stuk minder, blijkt uit de Jongerenenquête 2015 van de GGD Haaglanden.
In het najaar van 2015 hebben bijna 17.000 jongeren van 12 tot en met 18 jaar in regio Haaglanden anoniem een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid en leefstijl. In deze Jongerenenquête zijn ook nieuwe gegevens opgenomen met betrekking tot de sociale acceptatie van homoseksualiteit en het gebruik van social media.
De lagere acceptatie van homoseksualiteit in Den Haag komt met name voor in achterstandswijken. Meisjes denken er over het algemeen positiever over dan jongens.

Lagere acceptatie dan in regio

Met de hierboven genoemde aantallen accepteren Haagse jongeren homoseksualiteit significant minder dan hun leeftijdsgenoten in de regio rondom Den Haag. Daar denkt 81 procent dat homo's, lesbiënnes en biseksuelen op school geaccepteerd zullen worden. 78 Procent zou vriendschappen met iemand uit deze groep sluiten en 92 procent zegt het te accepteren als een vriend of vriendin uit de kast komt.
Ruim driekwart van de jongeren maakt dagelijks gebruik van social media. Dit percentage neemt toe met de leeftijd. In Den Haag zijn vooral jongeren in wijken zonder achterstand dagelijks actief op social media. Meisjes zijn actiever op social media, jongens gamen vaker.

Blij met gezondheid

Jongeren in regio Haaglanden zijn tevreden over hun gezondheid. Liefst 87 tot 96 procent vindt de eigen gezondheid goed tot zeer goed. Het aantal jongeren dat rookt of drinkt is aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2010. Wel zijn jongeren minder gaan bewegen; ruim 85 procent voldoet niet aan de Nederlandse norm van zestig minuten beweging per dag.