VVD en ouders: ‘Na basisonderwijs ook aanmeldregels voortgezet onderwijs aanpassen’

DEN HAAG - Na het aanpassen van de aanmeldregels voor het basisonderwijs in Den Haag, moeten ook de regels voor het voortgezet onderwijs worden veranderd. Ook die zijn ‘niet eerlijk’, vinden VVD en de initiatiefnemers van een facebook-pagina die zich hard maakt voor een grotere schoolkeuzevrijheid.
Dat zeggen VVD-raadslid Arjen Lakerveld en
. Volgens Lakerveld is er ook in het voorgezet onderwijs sprake van ‘strenge regels’. Hij noemt die vergelijkbaar met die voor het basisonderwijs. Lakerveld kondigt ook aan dat dit de volgende strijd van de liberalen gaat worden. ‘Die strenge regels zijn niet wenselijk,’ zegt hij.
Initiatiefnemer Strik van de Facebookpagina noemt als voorbeeld dat middelbare scholen kinderen van een bepaalde basisschool voorrang geven. En dat broers en zussen van leerlingen die al op een bepaalde school zitten, daar voorrang krijgen.

Aanmelden op meerdere scholen

Gisteren werd bekend dat de aanmeldregels voor het basisonderwijs in Den Haag worden aangepast. Zo mogen ouders vanaf 2018 hun kinderen op meerdere scholen aanmelden en verschuift de aanmeldleeftijd van 1 naar 3 jaar.
Vooral VVD’er Lakerveld heeft zich de afgelopen jaren hiervoor hard gemaakt. Hij en de Kamerfractie van zijn partij stelden ook schriftelijke vragen over de kwestie. Uit antwoorden van staatssecretaris Sander Dekker (VVD, onderwijs) op die Kamervragen bleek dat het huidige systeem niet wettelijk houdbaar is.

Paniek

Dat in combinatie met de resultaten van een evaluatie in Den Haag, leidde tot aanpassing. Lakerveld: ‘De paniek is door ons toegeslagen.’
Volgens hem waren er veel redenen om de regels aan te passen. Een daarvan is dat de gemeente steeds stelde dat 95 procent van de kinderen op de gewenste school terecht kwam. Maar volgens het raadslid werd daarbij vergeten dat ouders onder druk van de voorschriften een strategische keuze gingen maken. Ze meldden hun kind niet aan bij de school van de eerste voorkeur, maar daar waar ze de meeste kans maakten.

'Een gruwel'

Verder merkt hij dat de aanmeldleeftijd van 1 jaar voor ouders ‘een gruwel’ was. Dit omdat ze dan nog vaak geen idee hadden of de school bij hun kind zou passen. En dat er een kans was dat ze gingen verhuizen.
Lakerveld is dan ook blij dat het systeem nu wordt aangepast. En met hem meer partijen in de gemeenteraad. Zoals CDA en D66. ‘In ons verkiezingsprogramma van 2014 was de verhoging van de aanmeldleeftijd een duidelijke wens,’ aldus Kim Waanders van die laatste partij. Daniella Strik van de facebookpagina zegt ‘blij te zijn voor alle ouders in Den Haag’. ‘Dit leeft enorm en het is goed dat dit besluit is genomen.’

Meer wensen

Toch heeft Lakerveld nog wel meer wensen. Zo heeft hij ontdekt dat sommige scholen willen weten wat het beroep van de ouders is, of eisen stellen aan het inkomen. ‘Zeer discutabel,’ zegt hij. Dus die regels moeten volgens hem ook nog worden aangepast. En daarna die voor het voortgezet onderwijs. ‘Dat is een vergelijkbare situatie.’