Van Aartsen: In Den Haag zelfde pieten als in Sinterklaasjournaal

Intocht Sinterklaas op Scheveningen.
Intocht Sinterklaas op Scheveningen. © Omroep West
DEN HAAG - Bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag, kan de organisatie het best de lijn van het landelijke Sinterklaasjournaal volgen. Daar komen ‘roetpieten’ in voor, die zwarte vegen op hun gezicht hebben omdat ze door de schoorsteen zijn gekropen.
Dat advies gaat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen binnenkort geven aan Peter Boelhouwer, de man die al lang de intocht van de sint in Scheveningen organiseert. Volgens Boelhouwer zelf is dat ook in lijn met wat hij al een aantal jaren doet.
De burgemeester worstelt al een tijdje met de vraag of de politiek zich met Sinterklaas moet bemoeien. Twee jaar geleden verklaarde het stadsbestuur nog dat het de discussie over Piet aan de samenleving liet.

'Niet over ruggen van kinderen'

Nu wil Van Aartsen zich er toch voorzichtig in mengen omdat dit standpunt waarschijnlijk niet is vol te houden, zei hij in het programma Studio Haagsche Bluf op Radio West. ‘Veel mensen hebben er dierbare herinneringen aan en het is een kinderfeest. We moeten de discussie over Zwarte Piet niet over de ruggen van kinderen uitvechten’, zegt hij.
Vandaar zijn pleidooi om de ‘polarisatie’ van de discussie te halen. ‘Voor Sinterklaas aanlandt in Scheveningen moeten we de discussie achter de rug hebben. En het ook geen groot politiek probleem maken.’ Wel wijst hij erop dat volgens hem mensen die voorstander zijn van Zwarte Piet, geen racisten zijn.

Lijn Sinterklaasjournaal

Van Aartsen wil ‘het belang van het kind centraal stellen’. Zelf voelt hij zich het meest thuis bij de lijn van het Sinterklaasjournaal op televisie. Daar komen roetpieten in voor, die een kleurtje hebben omdat ze door de schoorsteen zijn gekropen.