Yassine B. is donderdag toch bij hoger beroep zaak-Pierre Weymans

ALPHEN AAN DEN RIJN - Yassine B. is donderdag aanwezig bij het hoger beroep in de zaak-Pierre Weymans. Dat heeft zijn advocaat Laurens Buiting laten weten. De inmiddels 24-jarige B. stak Alphenaar Pierre Weymans in 2014 dood in het centrum van Alphen aan den Rijn.
Het was lange tijd onduidelijk of Yassine B. bij het hoger beroep aanwezig zou zijn, omdat hij vorig jaar - kort voor de uitspraak van de rechtbank - naar Marokko zou zijn vertrokken. De rechter liet de Alphenaar destijds vrij en ontsloeg hem van alle rechtsvervolging, omdat hij zou hebben gehandeld uit noodweer.

Pierre Weymans werd in de nacht van 13 op 14 december 2014 neergestoken in de Julianastraat in Alphen aan den Rijn. Hij overleed een week later in het ziekenhuis, omdat er bij de steekpartij twee belangrijke aders werden geperforeerd.

Geen straf

Niet veel later werd Yassine B. aangehouden. Hij verklaarde dat hij handelde uit zelfverdediging, omdat hij door Weymans en een vriend van hem ernstig zou zijn mishandeld. De Haagse rechtbank geloofde dat verhaal, onder meer gebaseerd op getuigenverklaringen, en besloot dat B. niet gestraft hoefde te worden voor zijn daad.

De verdachte mocht zich volgens de rechter verdedigen, omdat hij tijdens de ruzie door Pierre Weymans in een houdgreep werd genomen en tegelijkertijd door een vriend van hem werd geschopt en geslagen. Omstanders verklaarden dat het er zó hard aan toe ging, dat ze op het punt stonden in te grijpen.

Kopie van eerste aanleg

De advocaat van Yassine B., Laurens Buiting, verwacht dat de zaak donderdag niet veel zal afwijken van het proces in eerste aanleg. Hij laat weten dat het gerechtshof nu moet bepalen of zijn cliënt inderdaad handelde uit noodweer, zoals de rechtbank in september vorig jaar bepaalde.
Deel dit artikel: