Ophalen van grofvuil wordt zo goed als zeker weer gratis in Leiden

Dienst ruimt grofvuil op
Dienst ruimt grofvuil op
LEIDEN - Het tarief van dertig euro voor het ophalen van grofvuil in Leiden wordt per 1 januari 2017 hoogstwaarschijnlijk weer afgeschaft. Het voorstel moet nog door de raad, maar dat is volgens wethouder Paul Laudy meer een formaliteit, omdat veel partijen achter het voorstel staan.
Het betalen voor grofvuil viel niet goed bij de Leidenaren. Veel mensen wilden de dertig euro niet betalen en dumpten hun grofvuil 'gewoon' op straat.
Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg het college van burgemeester en wethouders daarom de maatregel weer af te schaffen. Het ophalen van grofvuil kost de gemeente 300.000 per jaar en dat bedrag is in de begroting voor 2017 opgenomen.
De wethouder ziet wel voordelen in het huidige systeem van betalen voor het laten ophalen van grofvuil, want veel meer mensen brachten hun oude meubels naar kringloopwinkels en ook de milieustraat werd veel beter bezocht. Hij hoopt dat er toch een manier is om dat gedeeltelijk zo te houden in het nieuwe syteem. Laudy gaat daar nog over in gesprek met de raad. Tot 1 januari 2017 moeten inwoners van Leiden overigens gewoon dertig euro blijven betalen als ze willen dat hun grofvuil wordt opgehaald.