Tips en tricks voor het verven op verschillende ondergronden

© Schilderen (Pixabay
DEN HAAG - Als je in de winkel voor het grote schap verf staat, kan het soms best overweldigend zijn. Welke kleur verf koop je en van welk merk? Daarnaast is het ook heel belangrijk om rekening te houden met de ondergrond waar je de verf op gaat aanbrengen. Zo blijft de verf goed zitten. Kleuro.nl zet de belangrijkste tips, tricks en valkuilen voor je op een rijtje.
- Schilderwerk buiten:

Als de schutting er niet meer zo fris uitziet, dan kan een likje verf soms wonderen doen. Het is belangrijk om eerst te kijken of er houtrot is. Dit check je eenvoudig door te voelen of het hout nog wel hard en droog is. Is dit niet het geval, dan heb je waarschijnlijk houtrot. Dit moet je eerst impregneren en behandelen met een houtrotvuller voordat je verder gaat met verven. Het lakken van de kozijnen bestaat uit vier stappen. Schuur het kozijn voorzichtig op. Zet hem daarna in de grondlak. Vervolgens moet je hem eerst voorlakken en daarna nog even aflakken voor het mooiste resultaat.
- Schilderwerk binnen:
Bij het schilderen van de muur kan het lastig zijn als er roetplekken of andere hardnekkige vlekken op zitten. Vooral bij lichtere kleuren blijven deze plekken er na het verven doorheen schijnen. Een gewone latex is niet voldoende om deze vlekken te bedekken. Gebruik hiervoor een isolerende primer en laat je goed adviseren in de winkel. Een andere handige tip, mocht je kleine Picasso's in huis hebben of je iets te enthousiast hebben uitgeleefd in de keuken, is schrobvaste en reinigbare muurverf. Dit houdt in dat je de muur schoon kan maken met water en zeep.
- Plafonds:
Gebruik voor het witten van het plafond altijd speciale plafondverf. Belangrijk hierbij is dat je verf kiest met een lange 'open tijd'. Open tijd houdt in dat de verf niet te snel opdroogt. Zo voorkom je dat je banen krijgt op het plafond. Mocht de verf dit niet hebben, dan bestaan er ook speciale 'open tijd verlengers' die je met de gewone muurverf kan mengen. Ondanks dat de verf nu minder snel droogt, moet je het verven van het plafond wel altijd in een keer doen. Zo voorkom je vlekken op je plafond.
- Andere ondergronden:
Wil je kunststof of metaal behandelen, kijk dan eens naar een multiprimer. Nadat je de multiprimer hebt aangebracht, kan je de ondergrond vaak gewoon verven. Laat je bij speciale ondergronden daarnaast altijd goed adviseren in de winkel.