Unieke beeldententoonstelling van Pablo Picasso in Den Haag

DEN HAAG - Pablo Picasso wordt algemeen beschouwd als de meest invloedrijke kunstenaar van de twintigste eeuw. Hij is vooral bekend van zijn schilderijen. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij minstens even belangrijk was als beeldhouwer. Met de tentoonstelling Picasso aan Zee in het het Haagse Museum Beelden aan Zee is dat vanaf donderdag goed te zien.
Met trots vervuld zijn ze bij het museum aan het Scheveningse strand. Een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Picasso in Nederland is uniek. Het is goed te zien hoe hij door het gebruik van nieuwe materialen van invloed is geweest op de moderne beeldhouwkunst.
Een belangrijke rol is ook weggelegd voor keramiek. De kunstenaar werd aangetrokken door de eeuwige duurzaamheid, schitter en plasticiteit van het keramiek. Picasso koos de bestaande vaasvorm als uitgangspunt en projecteerde zijn beeltenissen daarop.

Vrouwen en dieren

In de thematiek binnen Picasso's oeuvre is een hoofdrol weggelegd voor de vrouw, maar ook dieren komen veelvuldig voor. En als dierenliefhebber decoreerde Picasso zijn keramiek met bijvoorbeeld stieren, paarden en vogels. Picasso maakte van de uil zijn lievelingsmodel.
De tentoonstelling Picasso aan Zee is te zien van 13 oktober tot en met 5 maart. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige rijk geïllustreerde catalogus Picasso aan Zee, die voor € 19,95 te koop is in de museumwinkel.