Likken aan 'Het meisje met de Parel' kan dankzij speciaal ijsje Mauritshuis

De Magnums in kwestie
De Magnums in kwestie © Unilever
DEN HAAG - Twee prominente schilderijen uit het Mauritshuis in Den Haag schitteren sinds kort op de verpakking van ijsjes. Door een samenwerking van het museum met Unilever zijn er nu twee nieuwe smaken van het Magnum-ijsje op de markt: 'Het meisje met de Parel' van Vermeer en 'Het Puttertje' van Fabricius.
Het Mauritshuis aan Magnum koppelen is een logische keuze, legt Koen Brakenhoff, hoofd marketing van Mauritshuis, uit. 'Het zijn allebei
. Het is geen Raketje waarmee je geassocieerd wordt.' Voor de ontwikkeling van de nieuwe lekkernij is niet over een nacht ijs gegaan.
In het Mauritshuis zijn proefsessies gehouden. 'We kregen met de hand gemaakte ijsjes voorgeschoteld. Ik weet niet meer hoeveel ik er die dag heb gegeten, maar ik kon geen ijs meer zien', lacht Brakenhoff.

Levert het geld op? Zeggen we niet!

Of  het Haagse museum er geld aan overhoudt wil Brakenhoff niet zeggen. 'We doen geen uitspraken of we er geld voor hebben gekregen, of over de hoogte van het bedrag', zegt de marketingman ijskoud. Ook de woordvoerster van Unilever zegt niks. 'We doen geen uitspraken over financiële vraagstukken', klinkt het ijzig.
Volgens Unilever is het wel de bedoeling dat er aan het meisje met de parel wordt gelikt. Maar niet aan het schilderij: 'Dat is helaas verboden. Wel vinden we haar een prachtig en beroemd meisje, om voor te smelten', zegt de woordvoerster.

Geen pareltjes, hoewel...

In het ijsje zitten geen pareltjes verborgen, maar: 'Er zitten in dezelfde vorm wel hele hazelnoten in het ijsje. Dat is echt een primeur, hele noten die in roomijs worden verwerkt.'
Het andere ijsje, het puttertje, is ook echt geïnspireerd op het beroemde vogeltje van het schilderij. 'Het gaat om vederzacht vanille-ijs, met stukje pistache en donkere chocolade. Die verwijzen naar zijn veren', zo luidt de omschrijving.

Vogelvrij

Vegetariërs kunnen opgelucht ademhalen: Er zitten geen stukjes vogel in het ijsje. 'Nee hoor, het is gewoon geschikt voor ovo-lacto-vegetariërs', stelt de woordvoerster van Unilever ons gerust.
De speciale edities van de magnumijsjes zijn alleen te koop bij Albert Heijn en om het exclusief te houden niet bij alle filialen. Wel zijn ze in heel Nederland via de website van de Zaanse grootgrutter verkrijgbaar. 'Zeker tot eind maart volgend jaar', zegt de woordvoerder van Unilever. 'Maar op is op.'

IJsprinses?

Bezoekers die na het eten van het Puttertje, een roomijsje met witte chocolade en pistachenootjes, naar het Mauritshuis wil snellen om het meesterwerk in het echt te bewonderen moeten snel zijn. Vanaf volgende maand is het meesterwerk van Carel Fabritius schilderij zes weken aan de National Gallery of Scotland in Edinburgh uitgeleend.  
Het is niet bekend of de Britse prinses Kate Middelton tijdens haar bezoek aan het Mauritshuis afgelopen dinsdag, al een voorproefje kreeg van een van de ijsjes.