Fietspad Conradkade Den Haag valt bijna een miljoen euro duurder uit

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De aanleg van een fietspad van nog geen 500 meter lang op de Haagse Conradkade gaat 800.000 euro meer kosten dan beraamd. De gemeente heeft het plan aangepast na bezwaren van bewoners, maar daar hangt een fors prijskaartje aan. Het gaat om het stuk asfalt tussen de Laan van Meerdervoort en de Groot Hertoginnelaan.
Het fietspad maakt deel uit van een bijna 3 kilometer lang
dat de Haagse binnenstad met Scheveningen moet verbinden. Op sommige plekken worden nieuwe fietspaden aangelegd, terwijl op andere delen bestaande fietspaden worden verbreed. De hele route zou oorspronkelijk in totaal 4,5 miljoen euro gaan kosten.
Voor het stuk fietspad op de Conradkade zouden bomen en parkeerplaatsen moeten sneuvelen. Daar waren de woonarkbewoners het niet mee eens. Daarop heeft de gemeente besloten een zogenoemde fietsstraat aan te leggen, gericht op fietsers waar het bestemmingsverkeer per auto te gast is.

Verkeersdrempels en rood asfalt

Dat betekent alleen eenrichtingsverkeer, met twee brede rode asfaltbanen aan weerszijden voor fietsers. De maximumsnelheid gaat omlaag naar 30 kilometer per uur. Ook komen er vier verkeersdrempels om het autoverkeer af te remmen. In de nieuwe uitvoering verdwijnen geen bomen of parkeerplaatsen.
Het werk aan het superfietspad, oftewel 'sterfietsroute', vindt plaats in 2016 en 2017. Met de aanleg wil de gemeente Den Haag het gebruik van de fiets nog meer stimuleren. Uit cijfers blijkt dat al steeds meer Hagenaars op de fiets stappen. Tussen 2010 en 2014 is dat aantal met 12 procent toegenomen. De gemeente wil het fietsgebruik nóg verder laten groeien: tot 2020 met 30 procent en tot 2050 met 50 procent.