Vredeskerk Delft nu al op wintertijd, buren 's nachts niet blij

Kerkklok Vredeskerk van slag
Kerkklok Vredeskerk van slag
DEN HAAG - De klok van de Vredeskerk in Delft staat een uur achter. Al twee weken houdt de kerkklok de wintertijd aan. Weinigen lijken erom te malen. Maar om één uur 's nachts zijn de buren minder blij als de klok hen met twaalf slagen uit hun remslaap haalt.
'De kerk is niet van deze tijd. Letterlijk welteverstaan', zegt buurman Reinoud Roemer met een knipoog. In april lag hij onder de toren aan het Delftse Poortlandplein ook al nachten wakker toen de klok helemaal dol was.
. Gelukkig is het nu niet zo erg.  
'De kerkklok loopt al een halve maand lang achter. Precies een uur. Vooral om één uur 's nachts klinken die twaalf slagen als een veel te vroege wekker', zegt Roemer. 'Maar het goede nieuws is dat 'ie alvast de goede tijd aangeeft voor als straks de wintertijd ingaat. In dat opzicht is de kerk z'n tijd uuuh ... vooruit.'

Van stroom af geweest

Koster Arie van Eik had ook gezien dat de klok een uur achterloopt, en heeft dat doorgegeven aan het bestuur dat het gebouw beheert. 'Volgens mij heeft de energiemaatschappij een paar weken geleden zo'n nieuwe slimme meter geïnstalleerd. Die heb ik thuis ook gekregen. Toen moest ook de stroom eraf. Maar ik had nog niet begrepen dat mensen er last van hebben. Ja, om één uur kan ik me dat voorstellen.'
Kees van Winden van de locatieraad, die over het gebouw gaat, beaamt dat. 'De stroom was precies een uur onderbroken, toen hebben we gedacht: ach die paar weken.' Want eind oktober zou de klok sowieso een uur terug moeten worden gezet. 'Een uur terug is niet zo erg, maar 23 uur vooruit...' Toch gaat dat gebeuren. Nu de overlast bekend is gaat vrijdag een vrijwilliger de toren in om de tijd te herstellen. En over twee weken weer.