VIDEO: Spectaculaire reddingsactie bij Meelfabriek in Leiden

LEIDEN - Een speciaal hoogteteam van de brandweer moest donderdagochtend uitrukken voor een bijzondere reddingsactie in Leiden. In de voormalige Meelfabriek in Leiden was iemand op het dak geklommen en een paar meter naar beneden gevallen. Het slachtoffer werd abseilend door het speciale team van de brandweer gered.
In het holst van de nacht klommen twee mannen over het hek van het afgezette terrein van de Meelfabriek. Vervolgens klommen ze op het dak van één van de gebouwen. Een man van begin twintig
. Daarbij brak hij een enkel.
De brandweer Leiden schakelde meteen het hoogtereddingsteam in. ‘We hoeven niet heel vaak in actie te komen, maar als brandweer willen we voor zoveel mogelijk dingen een oplossing hebben’, zegt brandweerman John van Norden. Hij maakt deel uit van het hoogtereddingsteam van de veiligheidsregio Utrecht.

Niet verantwoord

Met ladders kon de brandweer de man op 40 meter hoogte niet bereiken en met een brancard naar binnen gaan zou te gevaarlijk zijn. Van Norden: 'Het was een vervallen pand, dus het was niet verantwoord om daar met een ambulanceteam naar binnen te gaan. Het trappenhuis en vloeren waren niet betrouwbaar. Dan zouden de hulpverleners gewond kunnen raken.' En daarom werd besloten de man buitenlangs naar beneden te halen.
'Wij hebben verschillende soorten brancards waarmee we een soort ankerpunt kunnen maken. Zodat wij het slachtoffer met de redder erbij via de buitenkant kunnen laten abseilen. Wij doen het dan voor de redder zodat hij zich volledig op het slachtoffer kan richten.'
Achteraf bleek dat de mannen op het dak foto’s van Leiden bij nacht wilden maken. Het hoogtereddingsteam kwam dit jaar zo’n veertien keer in actie.