Nieuwe NS-dienstregeling in 2017: dit verandert er voor jou

Vertraging bij de NS © ANP
REGIO - De NS neemt eind dit jaar drastische maatregelen: de dienstregeling wordt op 11 december volledig omgegooid. Lees hier wat dat voor jouw treinreis gaat betekenen.
Leiden - Den Haag Centraal

Tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal gaan vanaf december acht in plaats van zes treinen per uur rijden. De intercity haalt niet langer de sprinter tussen Leiden en Den Haag in, waardoor het aantal reismogelijkheden wordt verhoogd. Op station Den Haag Laan van NOI kunnen reizigers vier keer per uur overstappen van de sprinter van en naar Leiden op de intercity van en naar Rotterdam.

Leiden - Schiphol

Tussen Leiden en Schiphol gaan acht in plaats van zes treinen per uur rijden. Intercity's doen er twee minuten korter over om op Schiphol te komen.  

Den Haag - Eindhoven

In 2017 gaan treinen van Den Haag naar Eindhoven over de hogesnelheidslijn. De intercity maakt daardoor geen tussenstop meer in Dordrecht. In Breda blijft in de eerste maanden een tussenstop bestaan, later wordt Den Haag - Eindhoven een rechtstreekse verbinding. De reistijd is ongeveer negen minuten korter.

Den Haag - Zwolle

Reizigers uit Den Haag zijn in 2017 drie minuten sneller in Zwolle. Dat komt door nieuwe infrastructuur op de Amsterdamse Zuidas en doordat de intercity niet meer stopt in Duivendrecht. Ook de intercity's uit Den Haag HS sluiten op Leiden beter aan op deze verbinding.

Leiden - Alphen aan den Rijn - Gouda

De spitstreinen tussen Leiden - Alphen aan den Rijn en Gouda rijden voortaan niet verder dan Alphen aan den Rijn. Hierdoor verliest Leiden zijn directe treinverbinding met de kaasstad. Reizigers moeten overstappen in Alphen aan den Rijn of kunnen ervoor kiezen om via Den Haag richting Gouda te reizen.

Delft - Amsterdam Zuid

De intercity tussen Dordrecht en Leiden gaat in de nieuwe dienstregeling doorrijden naar Lelystad Centrum. Daardoor ontstaat er een rechtstreekse verbinding tussen Delft en Amsterdam-Zuid.

Plan je reis

Op de site van de NS kun je je reis na 11 december al plannen. Dat kan hier.