Gevangenis Zoetermeer gaat gedeeltelijk dicht, gedetineerden moeten verhuizen

© ANP
ZOETERMEER - De gevangenis van Zoetermeer wordt voor een gedeelte gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover Omroep West. Een aantal gevangenen wordt per december naar een andere penitentiaire inrichting overgebracht.
Binnen de gevangenissen in Haaglanden is sprake van een toenemend aantal vacatures, en daarom is er te weinig personeel om het werk op verantwoorde wijze uit te voeren, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.
'Dat heeft te maken met onze aanpak van gecentreerde leegstand', verklaart de woordvoerder. 'Het is beter op een paar plekken een inrichting te hebben met gecentreerde leegstand. Er is dan minder personeel nodig en we kunnen de veiligheid zo beter garanderen.'

Bestemming onbekend

Een deel van de gedetineerden gaat per december over naar een andere gevangenis. Het gaat om tientallen mensen, maar om hoeveel mensen het precies gaat en waar ze terecht zullen komen kon de woordvoerder zaterdag niet aangeven. 'Maar dat zal wel voor iedere gevangene anders zijn', zegt ze.
Of de sluiting van een deel van de gevangenis de voorbode is van een totale sluiting is onduidelijk. 'Dat ligt aan de instroom. Vooralsnog is besloten dat een deel van Zoetermeer bezet blijft.'

Plannen voor totale sluiting

Er zijn al langer plannen om de gevangenis helemaal te sluiten. Daartegen werd door het personeel in april van dit jaar nog geprotesteerd. Een groot deel van hen legde toen het werk tijdelijk neer. In maart was er ook al een landelijk protest tegen de sluiting van gevangenissen op het Binnenhof, in Den Haag. Ook werknemers van de inrichting in Zoetermeer deden daaraan mee.
Of er ook andere gevangenissen bij ons in de buurt de komende tijd gedeeltelijk worden gesloten kon de woordvoerder zaterdagmiddag niet zeggen. Burgemeester Aptroot van Zoetermeer liet zaterdagmiddag weten de gedeeltelijke sluiting te betreuren. De ondernemingsraad is juist blij, omdat de werkdruk hierdoor fors zou verminderen.