'Gevaarlijke' reclamezuil langs A12 bij Zoetermeer leidt opnieuw tot commotie

ZOETERMEER - Rijkswaterstaat maakt zich zorgen over de reclamezuil langs de A12. Sinds de plaatsing van de verlichte mast is het aantal ongelukken op de A12 van Zoetermeer naar Den Haag toegenomen. Volgens het AD wil de dienst in gesprek met de gemeente.
De reclamezuil werd eind vorig jaar geplaatst. Tot groot ongenoegen van buurtbewoners die hun uitzicht vergald zagen. Ook de lokale SP was en is fel tegen de lichtmast.

Na een eerste onderzoek conculdeerde Rijkswaterstaat begin dit jaar dat de paal zeer ongelukkig staat. Deze staat net buiten het beheergebied van Rijkswaterstaat waardoor de gemeente geen vergunning hoefde aan te vragen. Ook bleek dat de lichtintensiteit niet voldeed aan de norm. Naar aanleiding daarvan werd het licht gedimd.

Toename aantal ongevallen

Aanvullend onderzoek laat nu zien dat er meer ongelukken plaatsvonden na de plaatsing van de mast in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Rijkswaterstaat concludeert dat de toename van het aantal ongevallen niet eenduidig is toe te schrijven aan de reclamezuil.

Toch maakt de dienst zich wel zorgen over de situatie. De mast zou een extra afleidende prikkel vormen voor de bestuurders op de A12. De gemeente Zoetermeer laat in het AD weten graag in te gaan op de uitnodiging van Rijkswaterstaat.
Deel dit artikel: