Vandaag met je motor op pad? 9 tips om veilig te toeren

Rijleraar Arno van Blitterswijk met zijn eigen motor op pad.
Rijleraar Arno van Blitterswijk met zijn eigen motor op pad.
DEN HAAG - Het is deze zondag lekker weer en dat betekent dat ook de motorrijders er vandaag weer massaal eropuit trekken. En het mag dan lekker zonnig zijn, het is natuurlijk wel herfst. Veel mensen hebben al een tijdje niet gereden. Om je veilig op weg te helpen vroegen wij Arno van Blitterswijk van de Haagse verkeerschool Philippo om een aantal tips. Hier zijn er negen, zodat jij en andere weggebruikers vandaag veilig op pad kunnen.
'We hebben ons natuurlijk al de hele week zittten verheugen op dit mooie weer. En gelukkig, het zonnetje schijnt', zegt Van Blitterswijk. Hij geeft al ruim 30 jaar motorrijles en kent dus het klappen van de zweep. Maar wat moeten motormuizen doen om het vandaag veilig en gezellig te houden? Hier komen zijn tips:

1. Het lijkt zonnig, maar...

Het mag dan zonnig zijn, maar de temperatuur is niet zo hoog als het misschien lijkt. Kleed je daarom goed aan, want koude handen zijn niet prettig. Zorg ook dat je kleding opvalt.

2. Wees zichtbaar

Over opvallen gesproken, veel andere weggebruikers zoals automobilisten en vrachtwagenchauffeurs rijden in de herfst rond met vieze ramen. Een motorrijder valt dan minder snel op. Dus draag niet alleen opvallende kleding, maar doe ook je licht aan. 'Dat is niet alleen om zelf te kunnen zien, maar ook om gezien te worden', zegt de rijleraar.

3. Zet een zonnebril op

Typisch iets om te vergeten: Je zonnebril. Niet doen, want de zon hangt laag vandaag. Let dus op je ogen en houd rekening met de laagstaande zon.

4. Het is vochtig

Het is op sommige plaatsen door de dauw een beetje vochtig vandaag. En er liggen op veel plekken ook nog blaadjes. Let ook op putdeksels en probeer de witte strepen van bijvoorbeeld zebra's te vermijden. 'Je moet ook oppassen met tramrails', waarschuwt Van Blitterswijk. 'Daar moet je niet in de lengte, maar dwars overheen. En zeker niet remmen als je die passeert.'

5. Neem je rust

Zorg dat je bijtijds even rust neemt, als je gaat motorrijden. Na anderhalf uur een bakkie koffie is een goed idee. 'Lekker even op temperatuur komen en even ontspannen.'

6. Houd afstand

Altijd een goede tip, maar zeker als het druk is op de weg en er veel zondagsrijders zijn: Afstand houden. Volgens de rij-instructeur zeker drie seconden ten opzichte van je voorligger.

7. Gas op die lolly? Mwah...

Het is lijkt verleidelijk om met dit mooie weer even flink de gashandel open te trekken, maar waarschuwt de Hagenaar: 'Doe het niet, houd je aan de snelheid. Al was het maar omdat de politie ook weet dat motorrijders vandaag massaal naar buiten komen voor een laatste tripje.'

8. Alvast lekker boenen

Het lijkt erop dat vandaag weleens de laatste mooie dag van het jaar kan zijn. En dus moet de motor door veel mensen weer worden weggezet voor de winter. 'Een mooie dag om je machine goed schoon te maken en te poetsen. Vergeet niet 'm aan de druppellader te hangen, want anders is je accu leeg en mis je straks de eerste mooie voorjaarsdag', zo luidt het advies.

9. De beste tip

Tot slot nog de allerbeste tip: 'Vergeet niet te genieten', zegt Van Blitterswijk. 'Het is echt heel mooi weer, dus neem het er nog even van.'