Steeds meer otters in Nederland

Een otter.
Een otter. © archief Omroep West).
DEN HAAG - Het aantal otters in Nederland blijft groeien. De populatie bestond afgelopen winter uit circa 185 dieren, tegen 160 een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat zondag is gepubliceerd. In onze regio komen otters vooral voor in de buurt van Nieuwkoop.
Het aantal verkeersslachtoffers onder de otters blijft groot. Vorig jaar zijn in totaal 49 dieren doodgereden. Verder lijkt de genetische variatie niet verder af te nemen, meldt de
.
De meeste otters komen nog steeds voor in Overijssel en Friesland. De grootste populatie leeft in de Wieden-Weerribben en telt zo’n 86 dieren. Dit gebied vervult een sleutelrol bij het koloniseren van gebieden elders in het land. Wel is het aantal verkeersslachtoffers in die nieuwe gebieden groot, waardoor ze daar ook weer kunnen verdwijnen. Ook sterven otters door verdrinking in visfuiken.

Ophef over tunnels


De genetische variatie in de Nederlandse populatie lijkt zich te stabiliseren, blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen en dood gevonden dieren. Op steeds meer plekken duiken otters van Duitse origine op. Zij komen hier op eigen kracht, zoals in de Nieuwkoopse Plassen, langs de IJssel ter hoogte van Voorst en langs de Dinkel.
Rond de otters in de Nieuwkoopse Plassen ontstond een tijdje geleden nog ophef. De provincie kondigde in maart aan dat er speciale tunnels voor de otters zouden komen, zodat ze een veilige oversteek kunnen maken van de Nieuwkoopse Plassen naar de Reeuwijkse Plassen. In juni kwam het nieuws dat de provincie alsnog wilde afzien van de tunnels.

Toch akkoord
Dat leidde tot forse kritiek van Natuurmonumenten. Onlangs ging de provincie Zuid-Holland toch akkoord met de aanleg van drie speciale ottertunnels. De aanleg kost 300.000 euro.
Boswachter Jurriaan van leeuwen van Natuurmonumenten reageerde blij op het nieuws. Hij noemde het 'fantastisch'. Volgens hem leven er zes otters in de Nieuwkoopse Plassen, die zijn daar een paar jaar geleden opnieuw uitgezet. In 1976 stierf de destijds laatste otter van Zuid-Holland, doordat deze werd doodgereden op de Uitweg in Nieuwkoop.