Buurtbewoners zien met tranen in ogen bomen tegen de vlakte gaan aan Veenkade in Den Haag

DEN HAAG - Met tranen in hun ogen zien buurtbewoners het gebeuren. De bomenkap aan de Haagse Veenkade is maandagochtend van start gegaan. 'Onze schitterende kastanjes aan de Veenkade worden vandaag onnodig gekapt. Het misselijkmakende gevolg van liefdeloos, respectloos en onverantwoord beleid', zegt een actiegroep die zich tegen de kap verzet.
Volgens Omroep West-verslaggever Maarten Brakema is het een dramatische gebeurtenis voor buurtbewoners. Ze zijn zichtbaar ontroerd.


De kap van de bomen
. De gemeente wil ze neerhalen omdat de kademuren in zo'n slechte staat zijn, dat ze hoognodig moeten worden vervangen.

Verzet

De buurt kwam daartegen in verzet. Vooral mensen langs de Veenkade hebben grote moeite met de kap. Zij vinden dat de kademuren ook gerepareerd kunnen worden zonder de bomenkap. Het mocht echter niet baten, de rechter oordeelde dat de gemeente de bomen mocht kappen.

Bewonersorganisatie de Groene Eland is teleurgesteld. Voorzitter Ludo Geukers: 'Als je niet de juiste informatie krijgt, dan kun je bij de rechter ook niet aantonen dat het anders kan. Experts van naam en faam zagen mogelijkheden om de bomen te sparen. De gemeente drukte het besluit halsstarrig door, daar kun je niet tegenop.'

Planning

De bomen worden maandag omgezaagd, volgende week begint de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 8 november worden de damwanden geplaatst en begint de vernieuwing van de kade.