Haagse zeiler Niels Broekhuizen naar finales Red Bull Foiling Generation

DEN HAAG - Varen op een snelle catamaran is geen dagelijkse kost voor de Haagse zeiler Niels Broekhuizen. Toch plaatste hij zich samen met Duko Bos voor de finales van de Red Bull Foiling Generation. Dat is een spectaculaire tak van zeilen.

Broekhuizen en Bos deden eigenlijk op goed geluk mee met de Nederlandse kwalificatiewedstrijden in Lelystad. Tot beider verrassing wist het gelegenheidsduo de wedstrijd te winnen, waarmee plaatsing voor de finale in het Amerikaanse Newport (22 en 23 oktober) een feit is.

De wedstrijden in deze klasse worden gevaren met Flying Phantom Boten, die hoge snelheden kunnen ontwikkelen en als het ware over het water zweven. 'Je haalt topsnelheden van boven de 65 kilometer per uur, je vliegt dan als het ware over water. Als je op snelheid komt, dan voel je de boot opstijgen. Ik heb zelf nooit een vliegtuig bestuurd, maar ik denk dat zeilen met deze boten dicht in de buurt komt van wat een piloot van een vliegtuig voelt', zegt Broekhuizen.

Nuchtere kijk op titelkansen

In het dagelijks leven varen Broekhuizen en Bos solo in de Olympische Laser-boten. Broekhuizen heeft over de kansen op de titel eigenlijk geen idee. 'We zien wel hoe we eindigen, we hebben ons niet zo heel lang kunnen voorbereiden. Er zijn jongens die veel meer ervaring dan wij hebben. Maar misschien kunnen wij weer op andere vlakken het verschil maken.'
Deel dit artikel:

Reageren