Psychiatrisch onderzoek voor stenengooier

© Archief
RIJSWIJK - De 32-jarige Hagenaar die er van wordt verdacht op 16 juli vanaf een viaduct drie bakstenen op de A4 bij Rijswijk te hebben gegooid moet worden geobserveerd in het Baancentrum. Dat heeft de Haagse rechtbank vanmiddag besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie. Justitie beschikt over aanwijzingen dat de verdachte psychotisch is. De zaak zou vandaag behandeld worden, maar is uitgesteld vanwege het psychiatrisch onderzoek.
De stenengooier sloeg toe tijdens de spits. Dit deed hij vanaf viaduct 'de Bosgang'.  Dit is hetzelfde viaduct waar in 2005 een 23-jarige Rijswijker een tegel gooide die een 30-jarige automobiliste uit Uden doodde. Daarvoor kreeg hij destijds zes jaar gevangenisstraf. Om herhaling te voorkomen is toen een hoog hek op viaduct geplaatst.
Dit keer vielen er geen gewonden of doden, omdat de bakstenen terecht zijn gekomen op de vluchtstrook. Toch wordt de Hagenaar poging tot doodslag ten laste gelegd. Aanklaagster Camile Sam-Sin: 'Auto's rijden daar gemiddeld honderd kilometer per uur, ook als een steen op vluchtstrook terecht komt, kan er gevaar ontstaan door een schrikmanoeuvre van een verkeersdeelnemer.'

Getuigen

De verdachte ontkent  de stenengooier te zijn en wil niet meewerken aan het psychiatrisch onderzoek. De rechtbank laat daarom ook enkele getuigen horen. Verder wordt een Albert-Heijntas en de op de vluchtstrook gevonden bakstenen onderzocht op DNA-sporen. Het verzoek van zijn advocaat om zijn client uit voorlopige hechtenis los te laten is door de rechtbank afgewezen.