Bestuurslid SP in Leiden stapt op na flirt met DENK

Mustafa Kus (L) samen met DENK-oprichter Kuzu
Mustafa Kus (L) samen met DENK-oprichter Kuzu © Facebook
LEIDEN - Na aanhoudende kritiek op een Facebookbericht over DENK is Mustafa Kus uit het bestuur van SP Leiden gestapt. Kus schreef op zijn Facebook: 'Gezien de ontwikkelingen binnen de overige partijen kan DENK juist iets positiefs betekenen. Het kan evenwicht binnen het politieke stelsel creëren, maar ook een tegenwicht van de PVV worden.´ Volgens Kus is DENK een partij die de kloof tussen allochtonen en autochtonen zou kunnen verkleinen.
Kus schreef dit zondag, nadat hij aanwezig was geweest bij de oprichting van DENK Utrecht. De lokale afdeling van de partij van de ex-PvdA'ers Kuzu en Özturk in de Domstad. Hierop kreeg Kus naar eigen zeggen zoveel kritiek dat hij zich genoodzaakt voelde zijn bestuursfunctie bij de SP op te zeggen.
'Jammer, want ik wil mijn eigen mening kunnen vertellen', zegt Kus over de kritiek die hij vanuit zijn eigen partij kreeg. ´Niet van iedereen, maar sommige bleven maar drammen. Ik ben teleurgesteld, want ik had dit niet verwacht.´ Volgens fractievoorzitter Julian van der Kraats (SP) is het allemaal wel erg snel gegaan en was de kritiek vanuit de SP best te overzien. Het vertrek van Kus noemt hij een enorme verrassing.    
Van der Kraats vindt de manier waarop Kus zijn mening heeft gecommuniceerd niet handig. ´Het is beter op dit soort dingen eerst met het bestuur te overleggen.´ Kus had rekening moeten houden met het standpunt van de SP. `Dit was meer een reclamepraatje voor DENK´, vindt Van der Kraats. Kus denkt daar toch iets anders over. Volgens hem is ook de SP als partij er de afgelopen jaren niet in geslaagd de allochtonen bij de politiek te betrekken. `Dit heb ik al heel vaak gezegd, maar er wordt geen gehoor aan gegeven.´ Mustafa Kus benadrukt dat hij niet is overgestapt naar DENK.