Westlandse bandenprikker krijgt zestien maanden celstraf en gebiedsverbod

WESTLAND - De Westlandse bandenprikker moet zestien maanden de cel in, waarvan tien voorwaardelijk. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. De 21-jarige Quentin S. heeft tussen september vorig jaar en mei van dit jaar ruim tweehonderd banden lekgestoken in het Westland.
De uitspraak is conform de eis van justitie, deze
. Naast de celstraf legt de rechter de bandenprikker ook een gebiedsverbod in het Westland op. Ook heeft hij een meldings- en behandelplicht.
Volgens de rechter is bewezen dat Quentin S. van 206 auto's de banden heeft lekgestoken, ook al is hij niet op heterdaad betrapt. Volgens de rechter heeft de verdachte niet alleen mensen gedupeerd, maar ook gevoelens van onrust veroorzaakt. De rechtbank weet niet of Quentin het allemaal inziet, omdat hij zweeg.

Om de zoveel weken sloeg hij toe

Quentin S. hield het Westland maandenlang in zijn greep als 'bandenprikker'. Eens in de zoveel weken was het weer eens raak: een straat waar 's ochtends tientallen banden waren lekgeprikt. De dader leek ongrijpbaar, niemand leek hem te kunnen betrappen.
De doorbraak in het onderzoek kwam in april, toen de moeder van Quentin S. naar de politie stapte. Ze had een naar onderbuikgevoel dat haar zoon wel eens de bandenprikker kon zijn. De officier van justitie noemde die stap van moeder 'bijzonder dapper en moedig', omdat ze daarmee ook zelf de nodige ellende op haar hals haalde.
Waarom Quentin S. de banden lekprikte heeft hij niet verteld. Hij heeft zich altijd op zijn zwijgrecht beroepen. Zijn moeder denkt dat een verbroken relatie, eind vorig jaar, een rol kan spelen. Quentin S. koelde zijn woede in het verleden wel vaker door het stukmaken van andermans spullen.

Bandenprikker haat Westlanders

Volgens de officier van justitie voelt Quentin S. een 'diepe haat' tegen bewoners van het Westland. Waar die haat vandaan komt, is onduidelijk. Maar hij zit wel zo diep dat ze vreest voor de veiligheid van de Westlanders.
Om die reden vroeg ze twee weken geleden een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. Als voorwaarde kan dan een gebiedsverbod voor het Westland worden opgelegd. Niet dat dit bij Quentin S. overigens een garantie is; eerder chanteerde hij een vriend om voor hem banden lek te steken. Hij mocht op dat moment onder voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten. Toen die vriend de chantage bij de politie meldde, werd Quentin S. meteen weer vastgezet.