Een vette bek halen? Kwaliteit snackbars in onze buurt lijkt te dalen, beste zit in Ammerstol

AMMERSTOL - Voor het betere frituurwerk lijkt onze regio dit jaar afgetroefd te worden door Rotterdam en omgeving. Althans, wanneer je kijkt naar de Cafetaria Top 100. Vorig jaar stond de beste snackbar in onze regio nog op nummer 4, dit jaar is de beste bij ons in de buurt pas te vinden op nummer 8.

'Er is toch wel een kleine verschuiving richting Rotterdam', erkent Michael Simon van het blad Snackkoerier, de intiatiefnemer van de ranglijst. Vorig jaar eindigde een vestiging van keten Verhage in Waddinxveen als nummer 4 op de lijst. Die zaak moet dit jaar genoegen nemen met plaats 30. Beste in onze buurt is dit jaar Snackpoint De Sticht in Ammerstol, een kleine plaats in de Krimpenerwaard.

Eigenaar Pieter Hoogendoorn staat dit jaar met zijn zaak op de achtste plek van de Cafetaria Top 100, en is daarmee de hoogst genoteerde snackbar in onze regio. Hoe heeft hij dat geflikt? 'Met het hele team. We letten op de kwaliteit van de producten, het omgaan met de klanten ook op de hygiëne', vertelt Hoogendoorn aan Omroep West.

En dat in zo'n klein dorpje

De hoge notering kwam als een verrassing. 'Absoluut, twee jaar geleden deden we voor het eerst mee. Toen eindigden we op plaats 99 en daarna besloten we wat investeringen te doen. Vorig jaar werd het daardoor de zestigste plek en nu nummer 8, geweldig', zegt de eigenaar trots.

Een knappe prestatie voor een zaak in een kleine plaats, vindt hij zelf ook. 'Ja, voor een dorpje van 2.000 inwoners is dat echt uitzonderlijk. We verwachten ook wel wat extra drukte de komende tijd, dus we gaan extra mensen inzetten.'

'Je moet jezelf wel inschrijven'

De op twee na beste snackbar in onze regio is te vinden in Den Haag. De vestiging van Verhage in Leidschenveen is te vinden op nummer 29. Opvallend genoeg staan sommige zaken in onze regio die vorig jaar nog hoog genoteerd stonden, zoals Kwalitaria Delifrance in Delft dat vorig jaar nog op de zeventiende plek eindigde, dit jaar helemaal niet meer genoteerd. Hoe kan dat? 'Je moet jezelf inschrijven voor deze verkiezing en dit jaar hebben zich in Delft helemaal geen cafetaria's ingeschreven', zegt Michael Simon van Snackkoerier.

In totaal stonden vorig jaar negen zaken in onze regio genoteerd, nu maar zeven. En het zijn vooral ketens die in de lijst staan. 'Dat is inherent aan het beeld dat je in cafeterialand ziet', zegt Simon. 'In verhouding zijn er veel cafetarias die bij een keten horen en die ketens schrijven zich ook veel vaker in voor de verkiezing.'

Roffa frituurt beter

Maar hoe kan het dan dat ze in Rotterdam beter scoren? 'Tja, daar zitten veel vestigingen van Verhage. En die schrijft veel filialen in voor de verkiezing. En ze doen het goed, dus verdringen ze anderen uit de lijst', zegt de redacteur van het vakblad voor snackbarhouders.

De allerbeste van dit jaar is overigens te vinden in Noord-Brabant. Om precies te zijn in Oisterwijk. Iets dichter bij huis zit de nummer 2 en dat is een filiaal van Verhage. Voor de nummer 2 moet je naar Zwijndrecht.

Kans op verbetering

De verschillen tussen de cafetaria's in de lijst zijn volgens Simon minimaal. 'Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Als je een paar kleine puntjes laat liggen, kost het je al gauw een paar plaatsen.'

Toch is er hoop dat onze regio het volgend jaar een stuk beter kan doen in de lijst: 'Ieder jaar begint vanaf nul, we kijken niet waar je het jaar daarvoor stond', aldus Michael Simon. De hele lijst met beste snackbars van dit jaar is hier te vinden.

Ieder jaar begint vanaf nul
Michael Simon-Snackkoerier


LEES OOK: Snackbar Piet Patat in Den Haag blijft nog drie maanden dicht
Deel dit artikel:

Reageren