Cipiers niet vervolgd voor dood gevangene in Alphen

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie zal een vijftal gevangenismedewerkers niet vervolgen voor de dood van gevangene Rinus W. in de PI Alpen aan den Rijn. Zijn dood valt hen niet te verwijten.

Wel wordt één medewerker vervolgd voor poging doodslag voor twee trappen die hij de gevangene gaf. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Op zondag 7 juni vorig jaar werden de vijf leden van het Interne Bijstands Team (IBT) opgeroepen om de 40-jarige gevangene naar een isoleercel te brengen. Hij had een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen en tot twee keer toe brand gesticht in zijn cel.

Flinke weerstand

De man verzette zich hevig tegen zijn overplaatsing. Ook bij het omkleden in de isoleercel (gevangenen krijgen dan een scheurpak aan, om verhanging met hun eigen kleding te voorkomen) verzette hij zich weer. En daarop werd hij plots onwel.

Volgens het Openbaar Ministerie is de man overleden door zuurstoftekort. Maar dat valt de IBT'ers niet te verwijten. Zij hoeven daarom niet vervolgd te worden. Eén van de IBT'ers heeft de man wel twee keer in zijn gezicht geschopt. Dat is volgens het OM een 'zeer ernstig' vergrijp. Maar omdat het niet de doodsoorzaak is, wordt hij niet vervolgd voor doodslag maar voor poging tot doodslag.

Medewerker geschorst

Directeur Peter Hennephof van de Dienst Justitiële Inrichtingen laat weten dat hij de medewerker die zou hebben geschopt, gaat schorsen. Hij mag ook niet meer bij de gevangenis naar binnen. De andere vier mogen bij de PI blijven werken, maar werken niet meer voor het Interne Bijstandsteam.

Hennephof geeft verder het Bureau Veiligheid & Integriteit de opdracht om de feiten nog een keer op een rij te zetten. Volgens hem is de informatie van het OM namelijk anders dan de informatie die eerder bekend was. De onderzoekers gaan kijken naar hoe het complete IBT-team gewerkt heeft voor, tijdens én na het incident. Daarna besluit Hennephof of meer maatregelen nodig zijn.

Kwartier gillen

Medegevangenen zeiden destijds dat de man door gevangenispersoneel in elkaar was geslagen. Ze zouden hem een kwartier lang hebben horen gillen.

LEES OOK: 'Gedetineerden de baas in gevangenis Alphen aan den Rijn'
Meer over dit onderwerp:
ALPHEN AAN DEN RIJN GEVANGENIS GEVANGENE
Deel dit artikel:

Reageren