PVV wil spoeddebat over alweer een nieuwe crisis bij ADO Den Haag

ADO - Willem II: spandoek van supporters gericht aan eigenaar Hui Wang.
ADO - Willem II: spandoek van supporters gericht aan eigenaar Hui Wang. © Laurens Lindhout
DEN HAAG - De PVV in de Haagse gemeenteraad wil zo spoedig mogelijk wethouder Tom de Bruijn (D66) aan de tand voelen over de nieuwe problemen bij ADO Den Haag.
De website van Voetbal International meldt dinsdag dat de samenwerking tussen Chinese eigenaar van de club Hui Wang én de nieuwe directeur van ADO en raad van commissarissen niet goed verloopt. Volgens het voetbalmagazine zou Wang nog steeds niet goed bereikbaar zijn en ook financiële afspraken niet nakomen.Dat zou ingrijpende gevolgen hebben. ADO kan volgende maand de salarissen niet meer betalen en ook de huur van het stadion niet meer ophoesten.
ADO-directeur Mattijs Manders bevestigt tegen Omroep West dat de club het ‘financieel lastig heeft’. En dat er maandag een belangrijke vergadering is met de aandeelhouders. Het idee nu is dat Wang daarbij wel aanwezig zal zijn. Verder wil hij niet op het artikel ingaan.

Inzet stadsbestuur

De PVV in de Haagse raad wil weten of het klopt dat ADO nu weer in de problemen zit en wat de inzet van het stadsbestuur is. De gemeente is eigenaar van het stadion en medeaandeelhouder van ADO. Wanneer een aangevraagd spoeddebat over de kwestie plaatsheeft, is niet duidelijk. De gemeenteraad is deze week met herfstreces.
Volgens raadslid Elias van Hees rommelt het al een paar weken bij de club. Hij wil nu toch inzicht over wat er aan de hand is en wat de rol van grootaandeelhouder Wang is. ‘Die heeft bij zijn aantreden, in de gepresenteerde toekomstvisie met Maarten Fontein, beloofd dertig miljoen te zullen investeren in ADO. Er moet nu maar eens duidelijkheid komen over wat Wang wil met de club en snel ook,’ stelt hij. ‘De wethouder moet Wang op het matje roepen, in het belang van ADO en in het belang van Den Haag.’

'Neef van Wang'

Afgelopen zondag, tijdens de verloren wedstrijd tegen Ajax, zat er ook een aantal Chinezen op de tribune. Van Hees heeft nog wel getracht met hen in contact te komen. ‘Ik heb gevraagd wat zij er deden. Een zei dat hij een neef was van Wang. Maar of dat zo is…’
Het verzoek van de PVV voor een spoeddebat wordt gesteund door Groep de Mos in de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Richard de Mos moet de gemeente ‘de regie’ gaan nemen bij het terugkopen van de voetbalclub. Hij pleit er al een tijd voor dat bekende ADO-coryfeeën de club terugkopen van Wang. 'ADO heeft veel potentie, maar dan zullen we wel van die Chinees afmoeten', aldus De Mos.

Acute crisis

De problemen die nu bij ADO spelen, lijken op die van bijna een jaar geleden. In december 2015 maakte toenmalige directeur Jan Willem Wigt bekend dat de club in financieel zwaar weer zat omdat Hui Wang toegezegde betalingen niet deed. Een acute crisis werd dit jaar afgewend.