Eerste pop-up studieplek van Nederland in Leiden slaat aan bij studenten

LEIDEN - Iedere Leidse student heeft het weleens gedaan: vechten voor een plekje in de Universiteitsbibliotheek. Met name tijdens de tentamenperioden is het er druk. Twee studenten komen nu met een tijdelijk alternatief: de Pop-UB. Er is geen boek te vinden, maar je kan er wel rustig studeren.
Jonath en Nelleke, de oprichters van de Pop-UB, waren het zoeken naar een plekje in de vaak overvolle Universiteitsbibliotheek zat. Daarom besloten zelf een Pop-UB te beginnen. Ze begonnen aan een zoektocht naar leegstaande kantoorruimte en vonden een statig pand aan de Hoge Rijndijk in Leiden.
Op de tweede dag dat de studieplek open is weten al aardig wat studenten de weg er naartoe te vinden. ‘Het gaat goed’, zegt initiatiefneemster Jonath Lijftogt. ‘We hebben voor de komende dagen al zo'n vijftien reserveringen.’

Tosti op zolder

Voor 5 euro krijgen de studenten een ruime, rustige plek met WiFi. Bovendien is er gratis koffie die je ook gewoon op je werkplek kan drinken. Op de zolder is een gezellige ruimte waar je een tosti kan eten of even een spelletje kan doen.
‘Bij de UB aan de Witte Singel is het tijdens tentamentijd superdruk’, zegt een studente. 'En daarom dachten wij: laten we dit eens proberen.' Het bevalt de studenten goed: ‘Je kan hier tenminste gewoon je eten en drinken meenemen naar je studieplek.’

Sympatiek

De Universiteit Leiden vindt het initiatief sympathiek, maar zal het niet steunen. Een woordvoerder laat weten dat er volgend jaar 300 studieplekken in de UB bijkomen.