Kind in nood: bel 112 en help samen

LEIDSCHENDAM - 112 bellen blijft de beste actie wanneer je bijvoorbeeld een kind in nood aantreft. Dan kun je samen levens redden. Dat zegt het Rode Kruis naar aanleiding van de levensreddende actie van Rosalina Nieuwenburg uit Leidschendam. Roos (24) reanimeerde één van de babies die gisteren met de bakfiets te water kwamen.

Zij wist wat ze moest doen dankzij haar BHV-cursus die ze op school kreeg. 'Was het maar zo dat iedereen dat kreeg', zegt Roos.

'Dat zou zeker helpen', reageert Cees van Romburgh die instructeur is bij het Rode Kruis. Maar tot het zover is kunnen mensen het beste eerst 112 bellen. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp: brandweer, politie of ambulance. En hangende hun komst kan de telefonist je bij de hand nemen om de juiste actie te ondernemen.

Andere orde

Want een baby of peuter reanimeren is toch van een heel andere orde. Zo klein en teer, dat vraagt om een heel eigen benadering die je niet op elke BHV- of EHBO-cursus leert. 'Mensen die bijvoorbeeld gastouder zijn moeten tegenwoordig verplicht een cursus volgen', zegt Van Romburgh. Op twee reanimatie-kinderpoppen doet hij voor wat je moet doen.

'Eerst tien seconden luisteren of het kind nog ademt, dan vijf kleine pufjes beademen, en met twee vingers vijftien keer op de borstkas drukken en reanimeren.' Maar altijd dus eerst 112 bellen. Dat kan ook via de EHBO-app: dan weten de hulpdiensten meteen waar je bent.
Deel dit artikel:

Reageren