Bandenprikker prikte niet alle banden lek

WESTLAND - De Westlandse bandenprikker is dinsdag deels vrijgesproken door de rechter. Omdat de eerste lekgestoken banden niet in beslag zijn genomen door de politie, kan hij niet aan die zaken worden gekoppeld, vindt de rechter.

Geschreven door
Vincent Veenman
Het Openbaar Ministerie acht Quentin S. schuldig aan vijftien 'clusters' van lekgeprikte banden. Maar de rechter is het daar niet mee eens. Volgens de rechter kan voor vijf clusters niet bewezen worden dat Quentin S. verantwoordelijk is.

'Er mist forensisch bewijs', zegt de rechter in haar uitspraak. Later neemt de politie banden in beslag, deze eerste keren niet. 'En er is in die clusters ook niet op auto's geschreven, zoals andere keren wel het geval is. Er is dus niets dat hem kan linken aan de latere reeksen van lekgestoken banden.'

Serie-bandenprikker

Volgens het OM is het niet vreemd dat de banden niet zijn meegenomen. 'Dat zouden we normaal ook niet doen', legt persofficier van justitie Laurien van Haeringen uit. 'En we wisten natuurlijk pas later dat we te maken hadden met een serie-bandenprikker. Vanaf dat moment zijn banden in beslag genomen voor vergelijkend onderzoek.'

Het OM denkt overigens wel dat Quentin S. voor die eerste clusters verantwoordelijk is. 'Het is eenzelfde manier van werken geweest', zegt Van Haeringen, 'en steeds ook in het Westland.' Maar dat heeft de rechtbank niet overtuigd.

Minder betalen

Het aantal lekgestoken banden waarvoor Quentin S. verantwoordelijk wordt gehouden, daalt daarmee aanzienlijk. Van bijna 300 -de aanname van het OM- tot 206. Voor de straf maakt het niet uit, die blijft gelijk aan de eis van het OM. Maar het maakt wel verschil voor de schadevergoeding die hij moet betalen. Als hij een band niet heeft lekgestoken, hoeft hij er ook niet voor te betalen.

In totaal worden van de 130 ingediende schadeclaims er 80 toegewezen. Voor de overige slachtoffers levert dit strafproces niets op, ze kunnen hooguit nog zelf een civiele procedure beginnen.

Geen 'kale kip'

Volgens het OM gaat het spreekwoord 'plukken van een kale kip' in dit geval niet op. Bij zijn aanhouding is beslag gelegd op zijn rekeningen en zijn scooter. Dat levert al 9.000 euro op. Het totale bedrag van de 80 vorderingen is 12.000 euro.

LEES OOK:
Meer over dit onderwerp:
BANDENPRIKKER QUENTIN S. UITSPRAAK
Deel dit artikel:

Reageren