Instellingen

Haags raadslid op landelijke kandidatenlijst ChristenUnie

Pieter Grinwis.
© Gemeente Den Haag

DEN HAAG - Het Haagse gemeenteraadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt.

De kans is klein dat Grinwis met zijn veertiende plek de lokale politiek verruilt voor de landelijke politiek, want de ChristenUnie bezet sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen vijf van de honderdvijftig zetels in het parlement. Volgens verschillende peilingen staat de ChristenUnie op een kleine winst: als er nu verkiezingen zouden zijn, zou dat de partij zo'n acht zetels opleveren, voorspelde onderzoeksbureau Kantar Nipo dinsdag.

Grinwis vertelt in het programma Studio Haagsche Bluf op Radio West dat het helemaal niet zijn bedoeling is om naar het Binnenhof te verkassen, maar dat hij het doet 'om de partij een warm hart toe te dragen'. Volgens hem is er in de gemeente Den Haag nog te veel werk te verzetten, voordat hij mogelijk in de toekomst de overstap maakt naar de landelijke politiek. Hij sluit niet uit dat hij later alsnog het Spui verruilt voor het Binnenhof.

Regiogenoten

Op de lijst staan ook andere bekenden uit de regio, namelijk de Delftse fractievoorzitter Joëlle Gooijer (plek 10), Katwijkse fractievoorzitter Gerard Mostert (plek 21), de Haagse ex-fractievertegenwoordiger Anil Kumar (plek 25) en de Goudse fractievoorzitter Theo Krins (plek 29). Eppo Bruins uit Alphen aan den Rijn is als enige zo goed als zeker van zijn Kamerlidmaatschap: het zittende Kamerlid staat op de vijfde plek.

Op 26 november wordt de kandidatenlijst door de partijleden op het ChristenUnie-congres vastgesteld. De volgende Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 15 maart 2017.