Rijswijk eert komiek Johan Buziau met eigen voorstelling

RIJSWIJK - De grote komiek van het vooroorlogse Nederland, de Rijswijker Johan Buziau, heeft zijn eigen voorstelling. In de schouwburg van Rijswijk is deze week de voorstelling 'BUZIAU, Een revue vol variété, humor en show!' te zien. Dinsdagavond was de première.

Buziau wordt gespeeld door Olaf Malmberg, die werkte met de Ashton Brothers. Karel de Rooij (Mini & Maxi) en Fred Florusse (cabaret Don Quishocking) doen de regie. Maar het leeuwendeel van de 125 medewerkers is amateur, en piepjong. Ze komen onder meer van het Rijswijks Jeugdtheater.

De komiek Buziau zal jonge mensen weinig meer zeggen. Hij leefde van 1877 tot 1958 en er bestaan amper bewegende beelden en slechts belabberde geluidsopnamen. Ondanks dat wilde De Rooij hem 'halsstarrig' laten herleven. 'Je bent tegenwoordig als artiest nog niet gecremeerd of er komt een musical over je, dus wordt het tijd voor een voorstelling over de nestor van het varieté.'

Inspirator Toon Hermans

Volgens de regisseur bereikte Buziau het allermooiste in zijn beroep: 'Hij wist iedereen te raken, van de dokter tot de buschauffeur.' De Rijswijker kreeg dan ook een koninklijke onderscheiding. In Nederland was Buziau lang de ster waarop de legendarische Bouwmeesterrevue dreef, maar ook in het buitenland boekte hij successen. Hij werd tevens de inspirator van Toon Hermans.

De revue in de Rijkswijkse Schouwburg is tot en met zondag te zien. De show is niet het enige waarmee de ster van weleer aan de vergetelheid wordt ontrukt. Museum Rijkswijk heeft tot en met 27 november de tentoonstelling 'Johan Buziau, clown en revueartiest'. De Stichting Rijswijkse Historische Projecten publiceerde het boekje 'Buziau, bejubeld, geëerd en vergeten'.

Jubileum

De uitvoering van Buziau is in het leven geroepen om de artiest te eren, maar ook om twee jubileums te vieren. De podiumkunsten in Rijswijk is dit jaar 50 jaar in de stad en de Rijswijkse Schouwburg viert zijn 25-jarige verjaardag.
Meer over dit onderwerp:
RIJSWIJK JOHAN BUZIAU RIJSWIJKSE SCHOUWBURG
Deel dit artikel:

Reageren