Haagse VVD: 'Stop voorrang asielzoekers bij huurwoning'

DEN HAAG - De VVD in Den Haag wil dat statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. 'We vinden het niet eerlijk als mensen onnodig lang op de wachtlijst staan en dat mensen die vluchteling zijn voorrang krijgen', zei fractievertegenwoordiger Frans de Graaf woensdagochtend op Radio West.
'We vinden dat ze zo snel mogelijk een huis moeten krijgen, maar wat de VVD betreft moeten dat tijdelijke woningunits zijn die aan de rand van de stad worden neergezet, zodat we vluchtelingen kunnen huisvesten zonder dat het ten koste gaat van mensen die een woning zoeken', aldus De Graaf.
Meer dan de helft van de huizen in Den Haag is een goedkope huurwoning, dat is veel te veel
Frans de Graaf - VVD Den Haag

Bang dat de statushouders aan de rand van de stad niet goed kunnen integreren - iets waar de VVD altijd sterk op hamert - is de fractievertegenwoordiger niet: 'Ik zie niet in waarom je daar geen taallessen zou kunnen volgen. Je moet ook niet vergeten dat deze mensen in principe voor vijf jaar in Nederland mogen blijven. Als er daarna in hun eigen land weer een goede situatie is, gaan ze ook gewoon weer terug naar het land van herkomst.'

'Geen nieuwe sociale huurwoningen bouwen, dat zijn er al te veel'

Veel sociale woningen bijbouwen vindt De Graaf geen goed idee: 'Nee, dat is een heel slecht idee. Op dit moment is al meer dan de helft van de huizen in Den Haag een goedkope huurwoning, dat is veel te veel'. Volgens De Graaf gaat dat ten koste van de economie en de leefbaarheid in de stad.

'We moeten juist minder van dat soort woningen hebben, maar meer huizen voor mensen met midden en hoge inkomens.' Mensen met een middeninkomen worden de stad uitgejaagd, omdat er voor hen geen goede woning te vinden is, zegt De Graaf.

Weerstand bij linkse coalitiegenoten

Minister Stef Blok van Wonen - ook van de VVD - besloot een tijd geleden dat gemeenten statushouders niet langer wettelijk verplicht voorrang hoeven te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen.  Wethouder Wijsmuller (Haagse Stads Partij) houdt daar in Den Haag voorlopig wel aan vast.

Het is dan ook nog maar de vraag of De Graaf de linksere coalitiegenoten van de VVD, zoals de Haagse Stads Partij en de Partij van de Arbeid, weet te overtuigen van zijn plannen. 'Die linkse partijen komen toch ook op voor de man met de kleine beurs die een gesubsidieerde huurwoning zoekt, die willen toch ook niet dat die de dupe wordt van dat er nu zoveel vluchtelingen komen. Dus die zijn ook tegen die verdringing', zegt De Graaf.

Geen collegecrisis waard

Hij zeg best 'flink herrie te willen schoppen' over dit onderwerp binnen de Haagse coalitie. 'Het is een heel belangrijk punt voor ons. We vinden het echt heel onrechtvaardig dat gewone woningzoekenden nu de dupe worden en langer op de wachtlijst moeten staan. We hopen dat andere partijen dat ook wel inzien.'

Toch is het De Graaf geen collegecrisis waard. 'Dat gaat wel heel ver. We gaan eerst eens met ze praten, ik denk dat we hele goede argumenten hebben voor de linkse partijen om ons te steunen'. De Graaf dient woensdag schriftelijke raadsvragen in. Op 4 november wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld. De VVD overweegt dan ook een motie in te dienen over dit onderwerp.LEES OOK: Voor einde van 2016 statushouders in voormalig SZW-gebouw in Den Haag