Familie wil straf vijf cipiers na dood gevangene Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - De nabestaanden van een gedetineerde die in juni 2015 overleed in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, willen dat alle vijf bewakers van het Interne Bijstandsteam (IBT) die hem hardhandig hebben overgeplaatst, worden vervolgd. Dat heeft hun advocaat Richard Korver woensdag laten weten.

Op zondag 7 juni vorig jaar werden de vijf leden van het IBT opgeroepen om de 40-jarige gevangene naar een isoleercel te brengen. Hij had een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen en tot twee keer toe brand gesticht in zijn cel.

De gedetineerde liep volgens Korver bij het overplaatsen een gebroken neus op. In de isoleercel is de man op een dusdanige wijze gefixeerd dat er een zuurstoftekort is ontstaan, waardoor hij is overleden, aldus de advocaat.

Vervolging

Dinsdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie slechts één bewaker vervolgt, namelijk degene die de gevangene tweemaal tegen zijn gezicht heeft geschopt. De overige vier bewakers handelden volgens de procedures en kunnen bij de gevangenis blijven werken. De familie wil nu dat alle vijf de cipiers gestraft worden.

Korver bekijkt de haalbaarheid van een zogeheten artikel 12-procedure. Daarbij kan het hof de officier van justitie opdracht geven alsnog tot vervolging over te gaan.
Deel dit artikel:

Reageren