TU Delft laat minder studenten toe

DELFT - De vier technische universiteiten, waaronder de TU Delft, gaan een numerus fixus instellen voor acht studies. De universiteiten hebben te veel aanmeldingen en te weinig plek.

Vanaf het schooljaar 2017/2018 stelt de TU Delft een selectieronde in voor de opleiding Nanobiologie. Op dit moment heeft de universiteit al drie opleidingen waarbij een numerus fixus geldt: Klinische Technologie, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Industrieel Ontwerpen.

Technische universiteiten zeggen al langer dat ze de toestroom van de studenten niet lang meer aan kunnen. Daarom ontkomen studies niet aan een selectieronde. Volgens de TU Delft is door een numerus fixus de kwaliteit van het onderwijs beter te waarborgen. 'Nanotechnologie en Klinische Technologie zijn hele dure, specialistische opleidingen. We willen die opleidingen langzaam laten groeien, zodat de kwaliteit er niet onder gaat lijden', aldus Karen Collet van de TU Delft.

Explosieve groei

De overige twee opleidingen hebben een selectieronde, omdat bij deze studies sprake is van een explosieve groei in het aantal aanmeldingen. De selectierondes kunnen weer worden afgeschaft wanneer het aantal aanmeldingen voldoende is gedaald, zoals eerder bij de studie Bouwkunde gebeurde. Voor Bouwkunde geldt nu geen numerus fixus meer aan de TU Delft.
Meer over dit onderwerp:
TU DELFT DELFT STUDENTEN STUDIE
Deel dit artikel:

Reageren