Eenderde bezoekers Olympic Experience kocht kaartje aan de kassa

DEN HAAG - Ruim 30.000 bezoekers hebben afgelopen zomer aan de kassa een kaartje gekocht om de Olympic Experience op het strand van Scheveningen te bezoeken. Dat zegt de gemeente Den Haag in antwoord op vragen van de Ouderenpartij/Groep De Mos over de bezoekersaantallen.

Tijdens Olympic Experience konden bezoekers op een groot scherm kijken naar wedstrijden en zelf meedoen met allerlei sporten. Met name de eerste week was het stil vanwege slecht weer. Kort voor het einde werd toch de 100.000ste bezoeker verwelkomd.

Raadslid Richard de Mos had de vragen gesteld naar aanleiding van een column van Sjaak Bral, die de bezoekcijfers van het evenement in twijfel trok. Volgens de gemeente zijn er 31.400 kaarten verkocht aan de kassa en via internet. 'Ruim 30.000 kaarten zijn verstrekt via (betaalde) sponsorpakketten,' zo schrijft de gemeente. Die pakketten zijn afgenomen door onder andere de NS, Delta Lloyd en de Rabobank. De nationale sportbonden en -verenigingen die meewerkten aan de Experience hebben 26.500 kaarten 'weggezet onder leden'.

Gratis kaartjes

Meer dan 12.500 Haagse kinderen hebben gratis kaartjes gekregen. Daarnaast zijn er nog kaarten gebruikt voor de organisatie en vrijwilligers. Dat alles telt op tot ruim 100.000. 'Uit onderzoek achteraf is gebleken dat de 103.000 bezoekers gemiddeld 1,8 maal het evenement bezocht hebben,' aldus de gemeente.

Groep De Mos wilde ook weten of de Olympic Experience tot extra bestedingen en hotelovernachtingen in de stad heeft geleid. Daarop zegt de gemeente dat die nooit het doel van het evenement zijn geweest. Cijfers daarover heeft de gemeente dan ook niet.

Gemeentelijke bijdrage blijft onduidelijk

Of het evenement wat heeft opgeleverd blijft ook onduidelijk. De gemeente meldde in november 2015 dat er een maximale gemeentelijke bijdrage van 975.000 euro beschikbaar was. Of dat bedrag ook echt is uitgegeven en of er wat van is terugverdiend laat de gemeente bij de beantwoording van de vragen in het midden.

Deel dit artikel:

Reageren