Bewoners Schilderswijk komen in actie tegen schimmelproblemen

DEN HAAG - De bewoners van de Haagse Schilderswijk komen in actie om de vocht- en schimmelproblemen in de woningen in hun buurt aan te pakken. Zo kunnen mensen hulp krijgen van een buddy om zich door de instanties te worstelen.
Verder is bewonersorganisatie De Paraplu erin geslaagd om alle partijen die een rol kunnen spelen
om tafel te krijgen, van woningbouwcorporaties tot de gemeente.
Dat bleek niet gemakkelijk, zegt David Prins, secretaris van het bestuur van De Paraplu. Vandaar dat het een jaar duurde. Toch is hij blij dat dat het nu is gelukt. ‘Ze willen er tijd voor vrij maken. Daar zijn we heel trots op’, aldus Prins.

Trainingen

De bewonersorganisatie is al begonnen met het geven van trainingen over het probleem aan bijvoorbeeld eigen vrijwilligers en aan de medewerkers van het meldpunt in de wijk. Zo kunnen die betere voorlichting gaan geven aan mensen die problemen ondervinden door vocht en schimmel.
Verder wil De Paraplu mensen met klachten gaan koppelen aan een maatje. De ervaring is namelijk dat sommige bewoners zo vermoeid raken door de problemen die ze tegenkomen bij instanties als ze wat aan de problemen willen doen, dat ze afhaken. Een buddy moet hen dan helpen.

Groot aantal klachten

Toen Omroep West eerder dit jaar een meldpunt openende kwamen daar ongeveer 100 klachten binnen. Ook bij De Paraplu weten ze dat het om een groot probleem gaat.
Maandagavond is er een feestelijke bijeenkomst in buurthuis de Mussen om te vieren dat De Paraplu erin is geslaagd om alle organisaties en instanties om tafel te krijgen zodat er ook samen aan een oplossing kan worden gewerkt.