Advocaat Korver: 'Alle vijf de bewakers zijn schuldig aan de dood van Alphense gedetineerde'

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie had dood door schuld moet eisen tegen vijf bewakers van de gevangenis in Alphen aan den Rijn die betrokken waren bij de dood van een gedetineerde. Dit zei Richard Korver, advocaat van de familie van het 40-jarige slachtoffer, woensdagmiddag in het programma Studio Haagsche Bluf' bij Radio West.

Vijf medewerkers van het zogeheten Interne Bijstandsteam (IBT) moesten de gedetineerde op 7 juni vorig jaar naar een isoleercel overbrengen. Dat was nodig omdat hij een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen had en tot twee keer toe brand had gesticht in zijn cel. Toen hij tegenstribbelde is er een wapenstok in zijn rug geduwd en is hij tot twee keer toe tegen zijn gezicht geschopt.

Door het geweld is het strottenhoofd van het de man zwaar beschadigd. Uiteindelijk overleed de gedetineerde in zijn cel. Eén bewaker is door het OM vervolgd. Terwijl volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer alle vijf de bewakers strafbaar zijn.

Verkeerde beslissingen

Advocaat Korver benadrukt op Radio West dat het slachtoffer psychotisch was. Het volledige team dat betrokken was bij de overplaatsing is volgens hem schuldig, omdat zij gezamenlijk verkeerde beslissingen hebben genomen. 'Ze hadden er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de crisispsychiater te bellen. Dan had de man een injectie kunnen krijgen, zodat hij veilig kon worden overgebracht', zegt Korver.

Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat slechts één van de vijf bewakers vervolgd gaat worden. Alleen de man die de schoppen uitdeelde zal worden aangeklaagd. De rest heeft volgens het OM de juist procedures gevolgd. Daar is Korver het niet mee eens. 'Protocollen zijn er juist om vanaf te wijken wanneer de situatie niet meer standaard is', legt hij uit.

Mogelijk hoger beroep

De advocaat gaat de motivatie van het OM grondig bestuderen. Als hij daarna niet tot andere inzichten komt, stapt hij naar het hof.

LEES OOK: Familie wil straf vijf cipiers na dood gevangene Alphen aan den Rijn
Deel dit artikel:

Reageren