Drie jaar ruzie om kunstwerk: Haagse Heesterbuurt sleept gemeente voor rechter

DEN HAAG - Als je het de bewoners van de Heesterbuurt in Den Haag vraagt, is een kunstwerk ter ere van 'hun' architect Berlage een mooie kroon op het 100-jarig jubileumfeest. Maar volgens de gemeente is het een 'verstoring van de monumentale as' en mag het beeld absoluut niet geplaatst worden. Vrijdag vechten de buurt en de gemeente het uit voor de rechter.
Het gaat om een beeld van een stapel boeken van Berlage. De architect ontwierp honderd jaar geleden het plan voor de Heesterbuurt en daarom wil de buurt hem nu eren met een kunstwerk. Het beeld zou geplaatst moeten worden op de groenstrook van de Mient, maar daar heeft de gemeente een stokje voor gestoken.
Wijkvoorzitter Harry Zuidersma vindt dat de gemeente niet zo flauw moet doen, omdat aan de andere kant van het water wel een mozaïekbank mocht komen van zes meter breed. 'We hebben het hier over een beeldje van 1,20 meter hoog. Er staat ook een flinke elektriciteitskast, dat mag dan weer wel.'

Drie jaar ruzie

Inmiddels wordt er al zo'n drie jaar ruzie geruzied over de plek voor het beeld van Berlage. 'Het is toch belachelijk dat dit beeld een vraag was vanuit de buurt, en dat een kunstenaar het ons geschonken heeft, maar dat je vervolgens jaren moet procederen om het te plaatsen?', aldus Zuidersma.
Voor hem is het inmiddels een principekwestie geworden. 'Ik denk dat de kans groot is dat we gaan winnen', zegt hij. Vrijdag dient de zaak voor de Raad van State.