Instellingen

Landing Europese Marslander gelukt, opluchting in Noordwijk maar toekomst onzeker

Dit is marslander Schiaparelli van ESA/ESTEC
Dit is marslander Schiaparelli van ESA/ESTEC © ANP
NOORDWIJK - Marslander Schiaparelli is op Mars geland. Bij ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk zaten ruimtevaartdeskundigen sinds woensdagmiddag in spanning. Op dat moment hadden ze een signaal van de Marslander moeten krijgen, maar dat gebeurde niet. 'We zijn opgelucht, maar de connectie is nog niet zoals we graag zouden willen.'
'We kunnen de marslander traceren, maar het is nog onduidelijk of we het onderzoek kunnen gaan doen zoals we het bedacht hadden', zegt wetenschapper Fred Jansen van ESTEC Noordwijk. ESTEC is onderdeel van European Space Agency (ESA), dat de marslander heeft gestuurd.
Donderdagochtend zaten medewerkers in Noordwijk in spanning te volgen of de Marslander goed terecht was gekomen. ESA heeft in het Duitse Darmstadt donderdagochtend data doorgekregen van de Marslander. De Schiaparelli had meteen na aankomst een teken naar de aarde moeten sturen, maar dat ging niet helemaal volgens de verwachting. De ruimtevaartdeskundigen in Noordwijk zijn daarom nu erg opgelucht.

Problemen met parachute

Nu is bekend dat het warmteschild van de marslander zich goed heeft gehouden. Wel heeft de parachute zich anders gedragen dan de ruimtevaartdeskundigen verwacht hadden. Daardoor is de Marslander minder zacht geland dan gehoopt.
De vluchtleiding bestudeert nog wat er precies misging. 'Er zijn twee opties', zegt Jansen van ESTEC Noordwijk. 'Of de parachute is niet goed uitgeklapt, of hij is stukgegaan.'

Leven op Mars?

De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars gestuurd. De satelliet kwam woensdag wel zonder problemen goed in een baan rond Mars.
Het doel van de Schiaparelli is om te onderzoeken of leven op Mars mogelijk is. Ook wordt met de Marslander onderzocht hoe je zo goed mogelijk zacht kunt landen op Mars. Bij deze lancering is een geslaagde zachte landing dus nog niet gelukt.
Het is de tweede Europese Marslanding. De eerste poging, van de Beagle 2 in december 2003, mislukte. We kregen op aarde toen na aankomst geen signalen door. Pas elf jaar later werd de Beagle 2 teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan.