Groot tekort zorgboerderijen; nieuwe boeren gezocht

DEN HAAG - Zorgboerderijen zijn zo populair in Zuid-Holland dat er nu een tekort is. Het aanbod van kinderen en volwassenen met gedrags- en psychische problemen groeit explosief, waardoor er wachtlijsten ontstaan. De zorgboerderijen verwijzen de nieuwe cliënten bij gebrek aan werkplekken door naar de reguliere hulpverlening.
In Zuid-Holland hebben veertig zorgboerderijen zo'n 500 cliënten. Ze maken stallen schoon, verzorgen de dieren en doen allerlei andere klusjes op de boerderij. Vooral in Rotterdam, Den Haag, Leiden en Dordrecht zijn er grote tekorten, volgens Stichting Zorgboerderijen Zuid-Holland. De cliënten die nu op de wachtlijst komen zijn kinderen en volwassenen met gedrags- en psychische problemen, ouderen met alzheimer of mensen die mantelzorg krijgen.
De stichting wil de tekorten aanpakken door te groeien van 40 naar 100 zorgboerderijen, zegt Daan Iken, directeur Stichting Zorgboeren Zuid-Holland. Mensen die zorgboer willen worden doorlopen een strenge selectieprocedure. Naast een ehbo-diploma, moeten ze affiniteit met de cliënten hebben. Daarnaast krijgen ze een opleiding om een goede zorgboer te worden.