Vreugdevuurbouwers willen grote vuurwerkshow tijdens Oud en Nieuw op Scheveningen

Vreugdevuur Duindorp op het Zuiderstrand.
Vreugdevuur Duindorp op het Zuiderstrand. © Regio15
DEN HAAG - De makers van de vreugdevuren tijdens Oud en Nieuw op Scheveningen willen een professionele vuurwerkshow. Vorig jaar werd er wel vuurwerk afgestoken, maar ze willen het ditmaal groter aanpakken. 'Er komen specialisten uit Spanje om de show op te zetten', vertelt Wesley IJzendoorn van de Stichting Vreugdevuur Scheveningen.
De stichting is nog in overleg met de gemeente Den Haag over de komst van de show. Zo moeten de vergunningen nog aangevraagd worden. Als het allemaal doorgang vindt moet de vuurwerkshow op het strand bij de boulevard van Scheveningen komen, vlakbij de vreugdevuren die worden ontstoken.
Ook zijn de bouwers van de vreugdevuren op Duindorp en Scheveningen nog in gesprek met de gemeente over de hoogte van de vreugdevuren. 'De gesprekken zijn positief', zegt IJzendoorn. De opbouw en het aansteken van de vreugdevuren zijn al jarenlang een spektakel, maar door de grote hoogte niet zonder gevaar.

Onacceptabel hoog

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen zei eerder dit jaar een open discussie te willen over de vuren in Den Haag. Hij wil dat onder meer de veiligheid wordt verbeterd. Het is vooral een probleem omdat de stapels steeds hogere hoogtes bereiken. Elk jaar strijden Scheveningen en Duindorp om het grootste vreugdevuur.
'Het is wachten op het laatste gesprek', aldus IJzendoorn. 'Het gaat vooral over de veiligheidsmarge. Je moet rekening houden met de hittestraling, de rook en vuren die omvallen.' Oplossingen kunnen zijn: hekken om de mensen op afstand te houden, de vuren dichter bij zee en verder van de bebouwing. 'Een extern bureau onderzoekt nu welke afmetingen erbij horen.'

Uitzending

Omroep West is in gesprek met de organisatie om de vreugdevuren tijdens Oud en Nieuw live uit te zenden op televisie.

Vuurwerkshow Hofvijver

Als de vuurwerkshow in Scheveningen wordt gerealiseerd, is dat met de jaarwisseling niet het enige spektakel in Den Haag. De gemeente Den Haag laat weten dat het er op lijkt dat de vuurwerkshow op de Hofvijver ook dit jaar plaats heeft.