Instellingen

Mieke Telkamp had laatste optreden in Lisse: 'Bij de mis van een rijke man'

Mieke Telkamp (Archief
Mieke Telkamp (Archief © ANP

LISSE - Het laatste optreden van zangeres Mieke Telkamp was in Lisse, in 1990. Ze trad toen op tijdens een mis in de Bollenstreek. Telkamp besloot daarna te stoppen met zingen. De zangeres is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden.

'Het was op het altaar, bij een mis van een rijke meneer uit de Bollenstreek', zei ze destijds over haar laatste optreden tegen de media. Ook de hit waar ze grote bekendheid mee verwierf, 'Waarheen, Waarvoor', heeft ze toen ten gehore gebracht.

'Ik moest het allemaal nog eens zingen: Waarheen, Waarvoor, Panis Angelicus. Toen het voorbij was, heb ik erover nagedacht. Mieke, je moet stoppen, er zijn nog andere dingen die belangrijk zijn. Ik ben geen type dat moet sterven in het harnas, daarvoor hang ik te veel aan het leven', verklaarde ze destijds.

Waarheen, Waarvoor

De familie van de zangeres zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Lang werd Mieke Telkamp de koningin van de uitvaart genoemd. Ze kreeg die titel wegens haar in 1971 opgenomen hit Waarheen, Waarvoor - de Nederlandse versie van Amazing Grace. Het nummer stond jarenlang op de eerste plaats in de uitvaarttoptien, maar op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit.

'Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid.'