Instellingen

HTM stelt reizigers voor alle lijnbussen in de avond te schrappen

© ANP
DEN HAAG - Geen normale HTM bussen meer in de avonduren, maar met een app een klein personenbusje boeken om van A naar B te komen. Het Haagse vervoersbedrijf wil in een enquête van haar reizigers weten wat ze van dat idee vinden.
Als het voorstel ingevoerd wordt, wacht je 's avonds niet meer 'gewoon' bij de bushalte, maar boek je een busje voor negen personen. De passagier krijgt een bevestiging met daarin het tijdstip van ophalen en de bushalte. Op tussengelegen haltes worden eventueel andere reizigers opgepikt.
De chauffeur kiest de meest efficiënte route zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen. De reistijd kan daardoor langer zijn dan met een taxi en de prijs ligt tussen die van de huidige bus en een taxi in. Bij invoering zou volgens het plan na acht uur ’s avonds niet meer gereden worden met de normale HTM bussen.

'Dit zien we niet zitten'

Arnold van der Heijden, voorzitter van de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) Den Haag, is niet blij. ‘Dat HTM alternatieven onderzoekt is natuurlijk prima’, zegt hij. ‘Maar na acht uur ’s avonds alle bussen in de garage zetten, dat zien we echt niet zitten.’
'Je hebt sterke en minder sterke lijnen 's avonds, maar al met al wordt er nog behoorlijk veel gebruik gemaakt van de bussen', vertelt hij. Van der Heijden betwijfelt of aan de vraag voldaan kan worden met allemaal kleine busjes. 'Ik ben ook benieuwd in hoeverre dat dat echt een kostenbesparing is', zegt hij.

Onderzoek

Wat Van der Heijden betreft zijn er genoeg andere alternatieven. ‘Je zou kunnen kijken naar welke delen van de buslijnen rustig zijn en voor die specifieke stukken over een oplossing na kunnen denken’, zegt hij. ‘Of kijk naar hoe ze het in andere steden oplossen, met eens speciaal avondnet.’
De mening van de reizigers die meedoen aan deze enquête, neemt HTM mee in haar onderzoek naar nieuwe vormen van openbaar vervoer. Het bedrijf kijkt daarbij vooral naar oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technieken zoals smartphones en apps. HTM zegt dat het onderzoeken van de vraag zeker niet betekent dat dit voorstel ook echt ingevoerd wordt.