Instellingen

Grote gevolgen lekkages bij Den Haag CS: Hoge kosten, trams omgeleid

Er is een lek in het station Den Haag Centraal.
© Twitter Lotte Wilms

DEN HAAG - De wateroverlast op station Den Haag Centraal is veel ernstiger dan gedacht. Het oplossen van de problemen is een 'ingrijpende klus', zegt vervoerder HTM tegen Omroep West. Het repareren gaat veel geld kosten en ook de reizigers gaan het merken, want de trams moeten tijdens de opknapbeurt worden omgeleid.

Het

op de eerste verdieping de centrale hal van het station in. Een woordvoerster van de HTM bevestigt 'dat het om een ingrijpende operatie gaat'. Wat er precies moet gebeuren is volgens de vervoersmaatschappij nog onzeker.

Dat het zo ingrijpend is, heeft te maken met het feit dat het probleem zit in de constructie van het tramplatform zelf. Om het op te lossen moet die constructie opengelegd worden. Dat is kostbaar en leidt enige tijd tot het omleiden van trams. Hoe hoog die kosten uitvallen, is nog onbekend. Ook de duur van de omleidingen staat nog niet vast.

Afvoerputje

'Wel blijkt dat er ingrijpende veranderingen moeten plaatsvinden', zegt HTM-woordvoerster Marijke Poppelier. 'Het zal problemen opleveren voor de vier tramlijnen die door het station rijden.' De HTM weet nog niet wat de oplossing is. Mogelijk kan onder meer een 'coating' worden aangebracht. De HTM gaat met haar opdrachtgever, de Metropoolregio, in overleg om dit allemaal te bespreken.

De ingrijpende operatie zal niet vandaag of morgen worden uitgevoerd. Intussen gaan de lekkages onophoudelijk door. De woordvoerster: 'Op korte termijn kunnen we het probleem niet verhelpen. We gaan wel proberen de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Dat moet gebeuren door afvoerputjes extra goed schoon te houden.'


Niet de eerste problemen op Centraal

Het nieuwe Centraal Station in Den Haag, dat 1 februari officieel na een verbouwing van zo'n vijf jaar werd geopend, kampt al langer met problemen. Zo weigerden de liften bij het nieuwe metrodeel dienst, waardoor gehandicapten bijna een kilometer moesten omrijden.