Instellingen

Katholieken: 'Mozaïek Aloysius College weggebikt, want hoort niet in een protestantse school'

Zo zag het Mozaïek er uit (Links). Zo is het gat nu (Rechts).
Zo zag het Mozaïek er uit (Links). Zo is het gat nu (Rechts).

DEN HAAG - Het mozaïek dat in de hal van het voormalig Aloysius College in Den Haag hing is weggebikt, omdat het in een protestantse school hing. Dat zegt pater Jan Stuyt van de Orde van Jezuïeten tegen Omroep West. De 'Madonna della Strada' hing in de hal van het gebouw, dat sinds september gebruikt wordt door het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL).

Volgens pater jezuïet Jan Stuyt had het mozaïek er nog gehangen als er een katholieke school in het gebouw had gezeten. Het Aloysius College -ooit opgericht als Jezuïetencollege- sloot voor de zomervakantie van 2016 de deuren, vanwege financiële problemen en de

. Het protestantse VCL

als noodlocatie.

'Het mozaïek moet weer gebruikt worden waarvoor het gemaakt is,' zegt pater Jan Stuyt, 'er moet weer voor gebeden worden.' De Orde van Jezuïeten is van plan om de religieuze afbeelding op te hangen in een nieuw klooster in Nijmegen. 'Dat wordt begin december geopend en daar krijgt de mozaïek een mooie plek.'

'Het is ons eigendom'

Volgens oud-directeur van het Aloysius College Niek Roozenburg is het schoolgebouw in de wijk Benoordenhout eigendom van de gemeente Den Haag en ook nog eens een gemeentelijk monument. 'Het was ons niet bekend dat het gebouw een monument is. Maar het mozaïek is ons eigendom. We hadden alleen in bruikleen gegeven', is de reactie van de pater.

Roozenburg heeft een klacht ingediend bij de gemeente Den Haag en is bang dat er mogelijk meer is weggehaald uit de school door de Orde van Jezuïeten. Volgens pater Stuyt gaat het naast de 'Madonna' alleen om roerende zaken. De gemeente Den Haag was niet bereikbaar voor een reactie.